Vlaams Minister-President Jan Jambon (N-VA) heeft vrijdagavond aan premier Sophie Wilmès (MR) gevraagd om de Nationale Veiligheidsraad vervroegd bij elkaar te roepen. Dit omwille van de snelle stijging van het aantal nieuwe besmettingen in ons land. Dat meldt De Standaard. Premier Sophie Wilmès roept op zondag alvast een overlegcomité samen, in de aanwezigheid van de experten van de GEES en van de deelstaten. 

De premier had eerder deze week wel aangekondigd de cijfers in elk geval van nabij te zullen opvolgen. Er werd ook opnieuw een dagelijkse rapporteringen van de besmettingen gevraagd aan Sciensano. Concrete nieuwe maatregelen werden daar niet aangekondigd. Wel werd de beslissing rond het ingaan van fase 5 van de exitstrategie met een week uitgesteld.

(Lees verder onder de tweet.)

Wilmès roept overlegcomité amen

Het verzoek van de Vlaamse Minister-President volgt na een dag waarbij er reeds uit diverse hoeken waarschuwingen van experts en politici kwamen. Onder meer Marc Van Ranst had vanochtend reeds aangekondigd dat we voor het “begin van de tweede golf” staan. Concrete maatregelen werden nog niet bekendgemaakt. Mogelijke maatregelen die vandaag reeds de ronde deden betreffen onder meer de invoering van een algemene verplichting van mondmaskers, ook in kantoren en openbare ruimtes. Daarnaast werd er ook al de mogelijkheid geopperd om de ‘bubbels’ waarin sociaal contact plaats vindt opnieuw te verkleinen. De volgende bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad was normaal gepland voor volgende week donderdag.

Premier Wilmès kondigt intussen aan dat ze zondagochtend een vergadering van het overlegcomité bijeenroept. Daarbij zullen zowel de experten van de federale regering, de GEES, als experten van de deelstaten mogen aanschuiven. “De Nationale Veiligheidsraad kan eventueel vervroegd worden in functie van de conclusies”, zo laat de premier nog weten.