De Italiaanse senator Gianluigi Paragone, voormalig lid van de Vijfsterrenbeweging (M5S), heeft een partij opgericht om Italië uit de Europese Unie te krijgen. Dat meldt Belga. Met ‘Italexit’, zoals de partij zal heten, wil Paragone in de voetsporen treden van Nigel Farage, die Groot-Brittannië tot een Brexit kreeg. 

Met zijn grote campagne tegen de Europese Unie was Farage een sleutelfiguur bij de uitslag van het Brexit-referendum in 2016. Het is dan ook niet toevallig dat Gianluigi Paragone twee dagen geleden een ontmoeting had met Farage, waarna de aankondiging tot oprichting van de ‘Italexit’ partij volgde.

Paragone ziet naar eigen zeggen een groeiende beweging in Europa van mensen die kritisch staan ten opzichte van de EU en de EU zelfs willen verlaten, dat toonde de Brexit al aan maar manifesteert zich ook in andere landen. “De aanhang (van de beweging) zal alleen maar groeien, op hetzelfde ritme als de leugens die Europa ons vertelt”, aldus Paragone op een persconferentie. 

Of Paragone genoeg Italianen zal kunnen overtuigen om een Italiaanse exit uit de EU te forceren, is nog maar de vraag volgens Italiaanse politicologen. “De meeste Italianen willen de EU niet verlaten. Slechts zo’n 30 procent, op sommige momenten 40 procent, zegt ja op een vertrek”, aldus politicoloog Renato Mannheimer.