Volgens het Duitse ‘Sea-Watch’ kostte het de Italiaanse autoriteiten slechts drie minuten om naar buiten te brengen dat de ‘Sea-Watch 3’ niet verder kon. Dit NGO-schip heeft volgens de Italianen verschillende mankementen. Daarom zou de veiligheid niet meer te garanderen zijn. Enkele dagen geleden bracht Sea-Watch 180 illegalen aan land in Italië. Rome probeerde dit te voorkomen, mag gaf uiteindelijk toch groen licht. 

De migrantentransport lag dankzij het coronavirus een tijd stil. Dit kwam in de eerste plaats door het feit dat verschillende landen hun grenzen sloten. Hiermee werd het voor de NGO’s moeilijker om hun missies te coördineren. Daarbij bleek het ingewikkeld om voor de migranten een aanmeerplaats te vinden aangezien Malta en Italië hun havens sloten. In de tweede plaats legde Italië ook nog eens twee NGO-schepen aan de ketting voor een tijdje. De Italiaanse autoriteiten meenden namelijk dat de schepen ‘gebreken’ vertoonden. De NGO’s probeerden desondanks met man en macht hun mensentransportmissies te hervatten. De Duitse NGO Sea-Watch lukte dit op 6 juni 2020. Toen voer het schip, de Sea-Watch 3 namelijk naar Libië om nieuwe migranten naar Europa te transporteren.

(Lees verder onder de tweet)

Corona aan boord

Al gauw lukte het de NGO om een groep migranten aan boord te krijgen. In principe was de Libische kustwacht al onderweg om de migranten terug naar Libië te brengen. Dankzij de acties van Sea-Watch kregen de illegalen desondanks vervoer naar Europa aangeboden. Zodoende konden de migranten in het weekeinde van 20 juni de overstap maken naar een andere boot, waarna ze in isolatie gingen. Tijdens de overstap bleek ook dat een groot deel van de migranten het coronavirus had – iets waar de Italianen al langer bang voor waren. De bemanning van de Sea-Watch 3 moest ook in quarantaine. Zij waren alleen niet geïnfecteerd met het virus.

(Lees verder onder de tweet)

Autoriteiten nemen boot in beslag

Toen de NGO-boot eenmaal aanlegde in de haven, kwam de bemanning voor een verassing te staan. Na een inspectie aan boord besloten de Italiaanse autoriteiten immers dat het schip niet verder kon. Het is overigens niet de eerste keer dat dit schip aan de ketting gaat. Afgelopen jaar brak het schip namelijk de regels waarna de Sea-Watch 3 ook tijdelijk kwam stil te leggen. Volgens de Italiaanse kustwacht heeft de boot enkele mankementen waardoor het niet verder mag varen. Sea-Watch stelt daarentegen dat het gaan om een ‘politiek motief’.