In 2015 verliet Shamima Begum het Verenigd Koninkrijk om met een Syriëstrijder te trouwen. Toen ze vertrok, trok de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, onmiddellijk haar Brits staatsburgerschap in. In 2019 trof men haar echter zwanger aan in een vluchtelingenkamp. Ze zocht een weg terug naar het Verenigd Koninkrijk, waardoor ze een rechtszaak begon. 30.000 pond belastinggeld later (ongeveer 33.000 euro) wint ze de rechtszaak.  

“Goedheid en rechtvaardigheid moeten, naast de feiten van deze rechtszaak, de nationale veiligheidszorgen overtreffen. Daarom moet ze toch terug het land ingelaten worden,” klonk het bij Lord Justice Flaux, de rechter die de uitspraak maakte. Daarom mag ze dus terugkeren, al krijgt ze haar staatsburgerschap niet perse terug. Maar dat zou uiteindelijk toch niet uitmaken. “Eenmaal ze hier is, kunnen we ze nergens naartoe sturen. Al zeker niet naar een oorlogsgebied als Syrië.”

“Shamima Begum moet kans krijgen naam te zuiveren”

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt alvast zich zorgen te maken. “Dit is een uitermate teleurstellende beslissing van de rechtbank. We zullen in beroep gaan tegen deze uitspraak, zeker om het effect te beperken die dit kan veroorzaken.” Men maakt zich namelijk zorgen dat deze uitspraak de deuren openzet voor meer ISIS-bruiden. “haar, en andere ISIS-bruiden, binnenlaten is een gevaar voor de nationale veiligheid dat niet volledig afgeweerd kan worden, zelfs wanneer we een opmerkelijke hoeveelheid middelen gebruiken,” voegt Sajid Javid daar nog aan toe.

Eerder oordeelde de Special Immigration Appeals Commission (SIAC) nog dat de beslissing wel gerechtvaardigd was om haar staatsburgerschap af te nemen. “Shamima Begum is eigenlijk van Bangladesh,” klinkt het. “Ze heeft besloten het VK te verlaten voor een terroristische organisatie. Daardoor verloor ze haar paspoort. Hoezo is dat niet rechtvaardig?” stond in The Sun te lezen. Maar desondanks zijn er blijkbaar mensen die vinden dat ISIS-bruiden moeten terugkomen. Ze was getrouwd met een terrorist, naaide zelfmoordvesten aan elkaar en was ruim drie jaar actief in Syrië. Maar toch “moet ze een kans krijgen om haar naam te zuiveren,” vond de rechtbank.