Afgelopen weekend is een raket afgevuurd op de Amerikaanse ambassade in Bagdad, de hoofdstad van Irak. Het Amerikaanse raketafweersysteem kon de raket uit de lucht halen voor het zijn doel bereikte. Wie de raket precies heeft afgevuurd, is onduidelijk. Tot nu toe heeft nog geen enkel land of geen enkele organisatie de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Majid Hamid is een correspondent voor Al Arabiya News. Hij bevestigde de aanval in de Saoedische krant Arab News. “De raket werd onderschept door de Amerikanen. Hij viel neer niet ver van enkele betogers, dicht bij de groene zone.”

Mogelijk een aanval door Iran, maar niet bevestigd

Het is niet de eerste aanval op Amerikaanse faciliteiten in de groene zone. Tot nu toe heeft Amerika altijd Iran beschuldigd zulke aanvallen uitgevoerd te hebben. De spanningen tussen de Amerikanen en de Iraanse overheid lopen al maanden hoog op. In januari werd de Amerikaanse ambassade bestormd. Als antwoord op deze agressie besloot president Trump generaal Qassem Soleimani te viseren. De generaal kwam om in een luchtaanval.

Qassem was een volksheld voor de Iraanse bevolking, waardoor de reactie dus zeer scherp was. Iran vuurde raketten af op Amerikaanse troepen in Irak. Het sjiitische regime van Iran vuurde 15 tot 22 raketten af. Zelf beweert Iran dat 80 Amerikanen om het leven zijn gekomen, maar Washington ontkent dit. Er zouden volgens de Amerikanen geen doden zijn gevallen. “Alles inorde!”, tweette de Amerikaanse president zelfs. Later in januari maakte Washington wel bekend dat 34 Amerikanen een hersenschudding hebben opgelopen bij die raketaanval. De spanningen namen af tijdens het coronavirus tot plots Trump het bevel gaf alle Iraanse kanonneerboten neer te schieten en te vernietigen als het nodig was. Het is dus mogelijk dat Iran achter de aanval zit, maar dat is nog door niet bevestigd.

Spanningen Irak en Turkije nemen toe

Ook tussen Irak en Turkije nemen de spanningen toe. Het Turkse leger zou namelijk actief zijn in het noorden van Irak. Ahmed Mula Talal, de woordvoerder van de premier van Irak Mustafa Al-Kadhimi, heeft dit sterk veroordeeld. “We veroordelen de Turkse acties sterk, want ze brengen de sterke vriendschap tussen onze twee naties in gevaar,” klinkt het. Turkije was actief in Irak en enkele andere gebieden om de pro-Koerdische PKK te bestrijden.