De Iraanse autoriteiten hebben toegegeven dat een ‘incident’ op een van de belangrijkste nucleaire sites van het land ernstige schade heeft aangericht. Vorige week brak een brand uit in de ondergrondse nucleaire installatie van Natanz. De aangerichte schade kan de ontwikkeling van geavanceerde centrifuges voor de verrijking van uranium vertragen. Volgens Israël en de Verenigde Staten vormt de ontwikkeling van dergelijke centrifuges een bedreiging en een opstap naar het verkrijgen van een kernwapen. Er zijn sterke vermoedens dat het ‘incident’ het gevolg is van een doelgerichte aanval. 

Vorige week berichtten de Iraanse autoriteiten over een brand in een “industriële loods” in de nucleaire verrijkingsfaciliteit van Natanz, in de provincie Isfahan. In de ondergrondse installatie werden geavanceerde centrifuges ontwikkeld. Dergelijke centrifuges zetten uranium om in kernbrandstof. Met name Israël en de Verenigde Staten vrezen dat Iran op die manier een kernwapen kan ontwikkelen.

(Lees verder onder de tweet.)

Aanzienlijke schade op site van Natanz

Op nieuwe satellietbeelden van het complex is aanzienlijke schade te zien. De aangerichte ravage lijkt op die beelden niet het gevolg te zijn van een brand, maar veeleer van een krachtige explosie. Zondag gaven ook de Iraanse autoriteiten zelf toe dat de schade ernstig is.

“Het incident zou de ontwikkeling en productie van geavanceerde centrifuges op de middellange termijn kunnen vertragen. […] Iran zal het beschadigde gebouw vervangen door een groter gebouw dat geavanceerder materieel heeft. Het incident heeft aanzienlijke schade veroorzaakt, maar er zijn geen slachtoffers gevallen”, zegt woordvoerder van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie Behrouz Kamalvandi.

‘Industrieel ongeluk’ of sabotage?

De afgelopen weken vonden verschillende andere ‘industriële ongelukken’ plaats in Iran, onder meer in een vermoedelijke raketfabriek ten oosten van Teheran. Dit doet vermoeden dat het gaat om een georganiseerde sabotagecampagne. Hoofdverdachte is natuurlijk Israël, al bevestigt noch ontkent het land naar goede gewoonte dat het iets te maken heeft met de ‘incidenten’. Het is niet de eerste keer dat het land het Iraanse kernprogramma tracht te saboteren.

Volgens een Koeweitse krant werd de explosie in Natanz veroorzaakt door een Israëlische cyberaanval. De raketfabriek zou volgens dezelfde krant zelfs getroffen zijn door een luchtaanval met Israëlische F-35’s.