Zondag wilden enkele mannen opstappen op de bus van Philip Monguillot (59) in de Franse stad Bayonne. Ze droegen geen masker en hadden geen ticket en dus werd hen de toegang ontzegd door de buschauffeur. De mannen vielen daarop Monguillot aan en sloegen hem tot hij het bewustzijn verloor. Bij zijn aankomst in het ziekenhuis bleek het slachtoffer reeds hersendood.

De politie slaagde er in alle verdachten in te rekenen. De overheid liet weten dat de vier verdachten bekend stonden als marginalen, maar bleef opvallend stil over de identiteit en afkomst van de verdachten. Ook de Franse pers beperkte zich tot de beschrijving van de daders als “jeunes”. Twee dagen later identificeerde Le Parisien de hoofdverdachte als “Mohamed A.”. Op sociale media werden verder Mohamed C. en Moussa B. genoemd als betrokkenen.

(Lees verder onder de tweet)

Witte mars

Gisteren werd in Bayonne een “witte mars” gehouden ter nagedachtenis van de buschauffeur. Duizenden mensen namen deel aan de optocht. In verschillende grote Franse steden hielden buschauffeurs spontaan een minuut van stilte.

De dood van Philippe Monguillot valt samen met enkele andere recente gevallen waar Fransen om het leven werden gebracht door allochtonen. Op 4 juli werd Mélanie Lemée, een vrouwelijke rijkswachter, doodgereden door een verdachte met de naam Yassine E. In Sarcelles stak een man die net uit de gevangenis was ontslagen (ten gevolge van de coronamaatregelen) de 23-jarige Thomas dood. In Bordeaux werden drie vrouwen aangevallen door een illegaal verblijvende Libiër. Eén vrouw werd neergestoken, maar overleefde.