Vandaag pakte de Britse regering opnieuw uit met een nieuw akkoord voor de levering van potentiële coronavaccins. Terwijl het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten om de haverklap communiceren over een nieuwe aankoop, is het opmerkelijk stil bij de Europese Commissie. Dreigt ons land uit de boot te vallen? Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is er geen reden tot ongerustheid: “Er is veel dat de Commissie nog niet publiek zegt.”

Vanmorgen kondigde de Britse regering aan dat Sanofi en GlaxoSmithKline 60 miljoen doses van hun potentiële coronavaccin zullen leveren aan het Verenigd Koninkrijk. In totaal zou het land nu kunnen beschikken over 250 miljoen doses van verschillende farmaceutische bedrijven, indien de vaccins succesvol blijken. Ook de Verenigde Staten sloten intussen tal van akkoorden over de aankoop van potentiële vaccins.

Stilte bij de Europese Commissie

Terwijl beide Angelsaksische landen aan de lopende band uitpakken met akkoorden, is het opmerkelijk stil bij de Europese Commissie. Een contrast waar ook Politico vorige week op wees. Eerder sloten vier EU-landen – Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië – op eigen houtje een akkoord met AstraZeneca voor 400 miljoen doses van het coronavaccin dat aan de Universiteit van Oxford ontwikkeld wordt. Dat vaccin wordt momenteel beschouwd als één van de meest beloftevolle ter wereld. Er klonk vanuit Brussel kritiek op het voorstel. Zo zou Nederland zijn eigenbelang voorop zetten. 

Anderzijds leek de indruk te ontstaan dat de Europese Unie – en bijgevolg ook België – als laatsten in de rij dreigden te belanden. Ons land onderschreef immers de strategie van de Europese Commissie.

‘Vierlandendeal’ wordt uitgebreid naar rest van EU

Dreigen wij de boot te missen? “Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië hebben zich ondertussen ook bij het initiatief van de Commissie gevoegd”, benadrukt Peter Poulussen, woordvoerder van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), aan onze redactie. De onderhandelingen tussen de Commissie en AstraZeneca, om de ‘vierlandendeal’ uit te breiden naar de hele Europese Unie, zouden momenteel in de eindfase zitten.

“Er is ook veel dat de Commissie nog niet publiek zegt”, zegt hij voorts over het contrast met de Angelsaksische communicatie. Zo zouden bepaalde politieke, bureaucratische of financiële gevoeligheden binnen de EU een rol kunnen spelen.

Poulussen beklemtoont ook de voordelen van een aankoop als blok. Zo bieden gezamenlijke gesprekken een krachtigere onderhandelingspositie. Het is de bedoeling dat de vaccins over de gehele Unie verdeeld worden, waarbij prioriteit gaat naar beroepen in de vuurlinie zoals zorgkundigen en risicogroepen zoals bejaarden.