Opnieuw gaat een Nederlandse gemeente overstag in de al lange strijd die wordt gevoerd tegen het Sinterklaasfeest. Dit keer heeft Helmond besloten om Zwarte Piet in de ban te doen. Hoewel de organisatie stelt dat ze het betreuren dat de hulp van Sinterklaas in de oorspronkelijk vorm verdwijnt, vinden ze ook dat het voor kinderen weinig zal uitmaken. In plaats van Zwarte Piet zal het vanaf dit jaar Roetveegpiet zijn. Een ontwikkeling waarvan de organisatie stelt dat ze er in mee moeten gaan.

In de eerste plaats zouden de Sinterklaasfestiviteiten dit jaar al in een mineurstemming zijn. Dankzij het coronavirus is de intocht van de goedheiligman namelijk afgeblazen. Ook besloot de organisatie om het Helmondse Sinterklaasfeest in de kerk over te slaan. Toch is er nog een lichtpuntje voor de jongste kinderen. Schoolkinderen van vier tot en met negen mogen immers nog wel op bezoek in het ‘Kasteel van Sinterklaas’. 

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/DnHellemonder/status/1281296153531875329

Zwarte Piet wordt Roetveegpiet

De grootste tegenslag is desondanks het feit dat Zwarte Piet op een nieuwe plaats in Nederland is uitgebannen. In de verklaring van de organisatie rondom het feest in Helmond lijkt dit ook naar voren te komen. De verklaring luidt: “Natuurlijk vinden we het jammer om afscheid te nemen van een gewaardeerde kracht als Zwarte Piet; samen hebben we veel gelachen en mooie tijden beleefd. Van de andere kant willen we het ook niet groter maken dan nodig is. Juist omdat onze belangrijkste doelgroep over het algemeen snel schakelt, opvallend genoeg veel sneller dan volwassenen. We hebben nooit een enquête gehouden onder de gelovigen, maar we denken met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te kunnen beweren, dat het er voor de kleintjes echt niet toe doet hoe Zwarte Piet eruitziet.”

Toch lijkt een ‘tussenoplossing’ ook niet te zijn gekozen. Andere Nederlandse steden hebben in het verleden vaker een combinatie van Zwarte Piet en Roetveegpiet toegepast. Volgens de organisatie is het afschaffen van de Zwarte Piet alleen iets dat ‘uiteindelijk’ toch moet gebeuren. Wel zullen er verschillende varianten van de Roetveegpiet aanwezig zijn. Hierover zegt de organisatie het volgende: “Het Kasteel van Sinterklaas gaat met Schoorsteenpieten werken: pieten met roetvegen op het gelaat. De ene iets meer dan de andere, maar niet iedereen werkt even hard – zelfs niet in Helmond. In het algemeen kun je stellen: er is een causaal verband tussen de hoeveelheid roet op het gezicht van de Schoorsteenpiet en diens ijver en ervaring.”