Wallonië is afhankelijk van Vlaamse transfers, de regio zit qua overheidsuitgaven bijna aan 70 procent van het bruto regionaal product en staat dus dichter bij een communistisch regime dan bij een neoliberaal regime”. Dat zegt niet de N-VA of het Vlaams Belang, maar gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB) Pierre Wunsch. Hij deed de uitspraken in Louvain[s], het magazine van de UCLouvain – de universiteit van Louvain-la-Neuve.

Gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch stond, samen met klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, Louvain[s] te woord over de uitdagingen van ons land in de nabije toekomst. Daar deed Wunsch enkele opmerkelijke uitspraken: “We vandaag de dag een probleem hebben van institutionele spanningen en een economische structuur in het zuiden van het land die afhankelijk is van transfers vanuit Vlaanderen.”

“Wallonië staat dichter bij communistisch regime”

“We zitten waarschijnlijk op 70% [van het bruto regionaal product] voor de overheidsuitgaven in Wallonië voor 2021- 2022. Dit betekent dat we dichter bij een communistisch regime staan dan bij een neoliberaal regime”, klinkt het verder. “Als we niet beseffen dat de economische structuur niet zelfvoorzienend is, zullen we een debat over de herstructurering van de economie missen. Dit is een niet onbelangrijke financiële kwestie. Voor de komende twee jaar wordt een overheidstekort van 6% voorspeld, wat niet houdbaar is. We zullen keuzes moeten maken, want er zal minder geld zijn.”

In Wallonië slaan de uitspraken blijkbaar in als een bom. “Als dergelijke uitspraken inderdaad zijn gedaan, zijn ze fundamenteel verkeerd en verontrustend omdat ze voortkomen uit een persoonlijkheid in die positie. De gouverneur van de Nationale Bank staat ten dienste van zijn land, met inbegrip van de drie gewesten”, zegt Waals minister-president Elio Di Rupo (PS).

“Hij is hier niet om waardeoordelen te vellen of ongegronde uitspraken te doen. Van een gouverneur wordt verwacht dat hij serieus, omzichtig en terughoudend te werk gaat en geen schandelijk en kwaadwillig taalgebruik ten aanzien van openbare instellingen hanteert”, klinkt het verder.