Minder dan de helft van de daders van slagen en verwondingen jegens politiemensen moesten in 2019 voor de rechter verschijnen. Dat meldt De Morgen. In 2010 was dat nog 60%.  

Politievakbond VSOA plaatste enkele weken geleden een filmpje op sociale media om het toenemende geweld tegenover politiediensten aan te klagen. Zij voelen zich naar eigen zeggen in de steek gelaten door de politiek en justitie, want al te vaak wordt geweld tegen de politie niet vervolgd.

Naar aanleiding daarvan is geweld tegen de politie opnieuw op de politieke agenda gekomen. Gisteren vond een hoorzitter plaats in de Kamer, waar de cijfers van vorig jaar uit de doeken werden gedaan. Daaruit blijkt dat er procentueel opnieuw minder geweldsdelicten tegenover politiediensten vervolgd werden. 

In 2010 moest ongeveer 60% van de daders van slagen en verwondingen jegens politie voor de rechtbank verschijnen. Sindsdien zit dat aantal in dalende lijn. Vorig jaar werd minder dan de helft van de daders, 48% om precies te zijn, voor de rechter gedaagd. 

Het aantal ‘seponeringen om opportuniteitsredenen’, wat in werkelijkheid betekent dat er te weinig middelen zijn om al de feiten te vervolgen, blijft opvallend nagenoeg gelijk. In 2010 was dat 30 procent, vorig jaar 31 procent.