Hongarije windt er geen doekjes om als het aankomt op illegale migratie. Naast dat het land op iedere mogelijke manier illegale migratie en mensensmokkel probeert te voorkomen, deelt de Hongaarse rechtbank ook flinke straffen uit voor het overtreden van de regels. Het oordeel van 7 juli is hier het recentste voorbeeld van. Toen legde de rechtbank twee Syriërs en twee Palestijnen namelijk een celstraf van één jaar plus twee jaar verbanning op. De vier migranten werden ervan verdacht illegaal de grens te hebben overgestoken

Het incident vond plaats op 28 januari 2020. Toen zou een groep van rond de vijftig man om half zes ‘s ochtends vanuit Servië, Hongarije proberen binnen te komen. Een alerte grenswachter merkte de groep op toen ze over de hekken kwamen en schoot enkele waarschuwingsschoten in de lucht. Het resultaat was dat de migranten verschillende kanten oprenden waardoor één deel in Hongarije geraakte, en een ander deel weer terug in Servië kwam. Ondertussen probeerde de Hongaarse politie te bewerkstelligen dat de laatste groep ook in Servië bleef. De groep die reeds in Hongarije was, werd later ingerekend. Zij moesten hiervoor vervolgens voor de rechter verschijnen.

(Lees verder onder de tweet)

Illegaal is daadwerkelijk illegaal

Het was voor de migranten niet verboden om Hongarije – onder bescherming van het internationale recht – binnen te komen. Het is alleen wel verboden om dit op een illegale manier te doen. De asielzoekers hadden daarom via een weg of een grenspost binnen moeten komen – met daarbij de juiste documenten op zak. In plaats daarvan stelde de rechter dat de migranten binnenkwamen als onderdeel van een grote groep die de grenshekken omvertrapte. Dat mag niet, zo stelt de rechter. Hiermee zou namelijk de orde van de landsgrens geschonden zijn. De vier verdachten – twee Syriërs en twee Palestijnen – hebben dan ook een celstraf van één jaar gekregen. Ook zullen ze na het uitzitten van hun straf twee jaar niet meer op Hongaars grondgebied mogen komen. De verdachten zelf hoopten op iets anders. Zij pleitten tijdens het rechtsproces voor vermindering en vrijspraak.