De patstelling tussen Italië en een NGO-schip bleek maar van korte duur. Hoewel Rome nog altijd de havens heeft gesloten voor NGO-migrantentransporteurs, mag de ‘Ocean Viking’ van SOS Mediterranee toch aanmeren. Deze toestemming kwam nadat een Italiaans medisch team aan boord van het schip was. Vandaag meert het schip aan in de havenstad Porto Empedocle op Sicilië.

In vier operaties haalde de ‘Ocean Viking’ 181 illegalen van de Middellandse Zee. Sindsdien zocht de bemanning van het schip naar een plek om aan te meren, maar die vonden ze niet. De migranten waren gevonden in het Italiaanse en Maltese ‘reddingsgebied’ (Search and Rescue Zone). Desondanks stelden beide landen dat de havens gesloten waren voor buitenlandse schepen. De officiële reden hiervoor is het coronavirus.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/SOSMedIntl/status/1279071699162615808

Italië toch open

Intussen zou de situatie aan boord steeds verder aan het verslechteren zijn. Al eerder sprongen twee migranten van boord en zou een derde dreigen zijn leven te beëindigen. Italiaanse doktoren die aan boord van de boot kwamen, stelden hiernaast ook vast dat “de situatie bijna niet meer te controleren is.” Kort na het bezoek van de dokters kreeg de ‘Ocean Viking’ dan ook het groene licht om te varen richting Sicilië. Thans ligt de boot voor de haven van Porto Empedocle te wachten tot het mag aanmeren. Hiermee blijkt opnieuw dat het sluiten van de havens niet altijd leidt tot een stop van de migrantentransport.