Ook in Genk is het alarmpeil van aantal coronabesmettingen bereikt, wat betekent dat het Agentschap Zorg en Gezondheid een onderzoek heeft gestart naar de bron van de besmettingen. Het zou voornamelijk gaan om Turkse families, waarbinnen het coronavirus snel verspreid wordt. Dat meldt Belga.

De tweede golf lijkt zich voornamelijk te concentreren in grote steden en omliggende steden of gemeenten. Na bijvoorbeeld Antwerpen en Brussel is het nu Genk waar de alarmbellen afgaan. In de afgelopen week werden daar 26 nieuwe covid-besmettingen per 100.000 inwoners geregistreerd, waarmee de alarmdrempel officieel overschreden is.

“We hebben dinsdag de drempel overschreden, maar we zijn vrijdag al geïnformeerd door het Agentschap Zorg en Gezondheid”, aldus burgemeester Wim Dries (CD&V) aan Belga. Dat Agentschap doet onderzoek naar de bron van die besmettingen en binnen welke gemeenschappen ze verspreid worden. De meeste gevallen, met uitzondering van enkelingen, zouden zich binnen Turkse families situeren. 

“Het zit bij enkele families van Turkse origine, die binnen Limburg al gekend waren en waarbij de besmettingen dan uitdijen”, aldus burgemeester Dries. “Er wordt alleen gezegd dat de grootste groep in die families zit, maar dat betekent niet dat ze daar allemaal in zitten.”

Binnenkort vindt het Offerfeest plaats, een islamitisch gebeuren waarbij traditioneel veel mensen samenkomen. Het Offerfeest mag doorgaan, stelt de burgemeester, maar wel met respect voor de corona-maatregelen. “Grote familiefeesten kunnen niet. Ook in de tijdelijke slachtplaatsen mogen maximum tien mensen aanwezig zijn, zijn mondmaskers verplicht, en mag men maximum met twee komen.”

1 REACTIE

  1. Het wordt hoog tijd dat er duidelijke taal wordt gesproken. De besmettingshaarden zitten in Limburg in de voormalige mijngemeenten met veel mensen met islamitische achtergrond. Het islamitische Suikerfeest was einde mei. Rekening houdend met de duur van de besmetting en verspreiding kunnen we met zekerheid zeggen dat dit de lont in het kruitvat was. De aantallen van besmetting lopen nu vrij snel hoog op. Het is al vijf na twaalf om dringende maatregelen te nemen. Nog een paar dagen en Limburg gaat Antwerpen achterna.