Moneytrans noteerde, volgens  Le Soir, sinds begin juli een stijging van het aantal geldtransacties naar Marokko van 200%. Ook naar andere bestemmingen zoals de Democratische Republiek Congo en Rwanda bedroeg de stijging om en bij de 50%. Moneytrans is een van de drie topspelers op de Belgische markt in internationale geldtransacties. 

De verklaring ligt volgens de CEO van Moneytrans, Jérémy De Smet voor de hand. Enerzijds wijst hij er op dat er tijdens de lockdown veel minder transacties plaatsvonden. Anderzijds verklaart ook het reisverbod buiten Europa een groot deel van die toename.

Het bedrijf Moneytrans is een van de drie grote instellingen op de Belgische markt van geldtransfers en zag in juli een aanzienlijke toename van dergelijke geldtransacties. Die sterke stijging volgde op enkele weken van terugval tot 50%. Er is dus een inhalingsbeweging aan de gang. Jérémy De Smet ziet vooral een verklaring in de onmogelijkheid voor mensen van buitenlandse afkomst om deze zomer zelf terug te keren naar hun land. “Marokkaanse gezinnen hebben bijvoorbeeld een budget voor hun vakantie, bestaande uit brandstof, tol, de boot, geschenken. Aangezien ze dit jaar dit geld niet ter plaatse kunnen uitgeven of contant geld in eigen handen kunnen nemen, sturen ze een bedrag via onze diensten naar hun familie”, stelt De Smet vast. 

Ook religieuze feesten genereren altijd extra overmakingen. De Smet noemt de vakantieperiode met het offerfeest dan ook een echte “game-changer“.