De spanningen tussen politici en experts stijgen. Net zoals het aantal besmettingen exponentieel toeneemt. Vandaag dreigde Erica Vlieghe zelfs met ontslag, nadat minister-president Jan Jambon (N-VA) haar fout citeerde. Dat meldt Het Nieuwsblad.  Vanavond verklaarde ze aan Het Laatste Nieuws dat ze niet meer aanwezig zal zijn op de Veiligheidsraad. Het incident noemde ze “de druppel”.

De Nationale Veiligheidsraad wilde het aantal contacten in de ‘bubbel’ niet verlagen van 15 tot 10. In hun publieke reacties staken experts als Marc Van Ranst, Pierre Van Damme en Geert Molenberg hun emoties niet meer weg. De beslissing werd door Jan Jambon in VTM-nieuws verdedigd. 

Maar dat er een kink in de kabel zit is duidelijk. De experts zijn het politieke gekonkel duidelijk moe. Prof. Erica Vlieghe die u zelden kan betrappen op een of andere scherpe uitspraak verloor er haar geduld bij. Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, leidt al enige tijd de GEES, het experten comité  belast met de uitwerking van de exit-strategie na de lockdown.

Erica Vlieghe: “Ik ben niet het schaamlapje voor de politiek”

In een interview met de krant De Morgen sluit Vlieghe niet uit dat ze ontslag neemt uit die functie: “Dat is voor mij compleet onaanvaardbaar”, klinkt het. “Ik was, net zoals de andere experts, voorstander van een kleinere bubbel, en heb dat ook meermaals gezegd tijdens de vergadering.” Jambon heeft zich intussen verontschuldigd maar maakte een slechte beurt. “Als de politieke communicatie op dat elan verdergaat, dan overweeg ik om ermee op te houden als voorzitter van het exitcomité. Ik ben niet het schaamlapje voor de politiek.”

(Lees verder onder deze tweet)

 

Jambon: “Indruk dat ze zich kon vinden in het globale akkoord”

Vrijdag probeerde de woordvoerder van Jambon de brokken te lijmen. “Ze heeft tijdens de vergadering een paar keer duidelijk gemaakt dat ze voorstander was om de bubbel terug te brengen naar tien”, geeft de woordvoerder toe in een reactie op het interview. “Op het einde had hij echter de indruk dat ze zich kon vinden in het globale akkoord.”

Een foute indruk dus zo blijkt. Er vond ondertussen een telefoongesprek plaats tussen Jambon en Vlieghe. De minister-president erkende dat hij zich in het interview met VTM “misschien onvoldoende genuanceerd uitgesproken heeft” en bood zijn excuses aan aan Vlieghe. Jambon hoopt dat het incident de relatie met de voorzitter van het exitcomité niet verstoort.

Het incident ging in de Wetstraat niet onopgemerkt voorbij. Premier Sophie Wilmès liet aan het einde van de dag weten dat haar federale regering Erika Vlieghe en de hele GEES dankbaar is voor het geleverde werk: “Ik heb begrepen dat het ging om een miscommunicatie, maar dat de plooien intussen gladgestreken zijn,” aldus de eerste minister.

Vlieghe niet meer aanwezig op Veiligheidsraad

Vanavond meldde Erika Vlieghe aan de redactie van Het Laatste Nieuws dat ze besloten heeft dat ze in de toekomst niet meer aanwezig zal zijn op de Veiligheidsraad: “Het feit dat we als wetenschappers mee in overlegstructuren zitten, is al een lastige zaak. Maar zodra geïnsinueerd wordt dat je beslissingen goedkeurt louter om het feit dat je daar zit, is voor mij een brug te ver.” Naar eigen zeggen is ze niet van plan om terug te komen op die beslissing.