Mondmaskers worden vanaf zaterdag verplicht in drukke winkelstraten, publieke plaatsen en Horeca. Wie zich op café of restaurant verplaats moet een mondmasker dragen. Elke tafel moet minimaal 1 contactpersoon opgeven. Lokaal kunnen burgemeesters ook bijkomende maatregelen nemen. Dat melden Het Laatste Nieuws en VRT Nieuws. 

De Nationale Veiligheidsraad kondigde vanmiddag dan toch een reeks nieuwe coronamaatregelen aan. Die Veiligheidsraad vond plaats in een klimaat van exploderende besmettingscijfers. Als klap op de vuurpijl kwam er een cijfercorrectie van Sciensano waardoor de cijfers voor maandag boven de 500 uitstegen. 

“Gemiste kans”

Mondmaskers worden vanaf zaterdag verplicht in drukke winkelstraten, publieke plaatsen en Horeca. Wie zich op café of restaurant verplaats moet een mondmasker dragen. Elke tafel moet minimaal 1 contactpersoon opgeven. Lokaal kunnen burgemeesters ook bijkomende maatregelen nemen. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die Premier Sophie Wilmès (MR) aankondigde, nu de besmettingscijfers al meer dan twee weken de lucht in gaan. Steden en gemeenten kunnen lokaal extra maatregelen treffen. 

Experts Pierre Van Damme en Marc Van Ranst hielden nochtans een pleidooi om de ‘bubbels’ te reduceren tot 10 contacten, maar daar ging de Veiligheidsraad niet op in. “Een gemiste kans”, reageerde Van Damme aan Het Laatste nieuws: “Ik had kordatere maatregelen verwacht”

Ook bio-statisticus Geert Molenberg is niet tevreden: “Ik ben echt teleurgesteld, gezien de staat van de epidemie. Dit gaat echt niet ver genoeg”, zei hij in een reactie na afloop aan VRTNWS. “Onze sociale contacten moeten naar beneden. Die variabele bubbel van 15 is geen goed idee meer.” Volgens Molenberghs interpreteren veel mensen dit alsof alles kan of mag. 

Jambon: “Kleine inspanning en géén grote aantasting privacy”

Over de verplichte registratie bij de Horeca was vooraf wat discussie ontstaan omtrent de juridische aspecten. Onder meer minister Didier Ducarme zag daar een mogelijk probleem in. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) moet daarvoor echter geen aanpassing gebeuren aan de privacywetgeving: “In Duitsland en Frankrijk doet men het al en zij zijn aan dezelfde Europese regelgeving onderworpen. Het is een kleine inspanning en geen grote aantasting van de privacy, denk ik.” 

Er zullen ook meer en strengere controles komen op de naleving van de maatregelen. Premier Wilmès kondigde ook aan dat er tegen zaterdag een formulier beschikbaar komt op de website van de FOD Economie.

Recordaantal besmettingen in Antwerpen

Ondertussen gaat het in Antwerpen van kwaad naar erger, dat tonen de cijfers aan. Maandag werden er bijvoorbeeld op een dag 120 besmettingen geregistreerd. Dat is een absoluut recordcijfer dat nog kan oplopen, aangezien de aantallen nog maar voorlopig zijn.