President Erdogan en zijn regering krijgen van het Turks parlement ruime bevoegdheden om de sociale media te controleren. Dat meldt The New York Times. Erdogan breidt zo de juridische controle uit over sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en YouTube. Critici waarschuwen dat het zal worden gebruikt om elke kritiek op de president en zijn regering verder in de kiem te smoren.

Het Turks parlement keurde woensdagochtend een wet goed die alle grote sociale mediabedrijven dwingt kantoren in Turkije te openen. Op vraag van de Turkse overheid moeten ze “beledigende” inhoud op hun platformen kunnen verwijderen. Bedrijven die dat weigeren riskeren hoge straffen.

Eerder deze maand besliste het Hooggerechtshof al dat de oude Byzantijnse basiliek Hagia Sophia opnieuw een moskee moest worden. Dat gebeurde ook al onder druk van Turks president Recep Tayyip Erdogan (AKP). 

(Lees verder onder de tweet)

De regering van president Erdogan eigent zichzelf opnieuw verregaande bevoegdheden toe om inhoud op sociale media te reguleren. Een van de weinige resterende mogelijkheden in Turkije voor een vrij openbaar debat komt zo onder controle van de regering.

Bedrijven krijgen 48 uur de tijd om te voldoen aan eisen Turkse overheid 

De ingevoerde maatregel dwingt sociale mediaplatforms met meer dan een miljoen gebruikers per dag – zoals Facebook, Twitter en YouTube – om kantoren in Turkije te openen. Op weigeren staan strenge straffen, inclusief het vertragen van de bandbreedte van de sites en het grotendeels blokkeren of ontoegankelijk maken.

Bedrijven zijn verantwoordelijk voor het reageren “op de eisen van de Turkse overheid en individuen”. Ze moeten  “inhoud die als beledigend wordt beschouwd” op hun platforms blokkeren of verwijderen. Daarvoor krijgen ze 48 uur de tijd. Wie weigert riskeert zware financiële boetes.

Human Rights Watch: “Donker tijdperk online censuur breekt aan”

De nieuwe wet vereist ook dat de sociale media gebruikersgegevens in Turkije opslaan. Dat laatste roept uiteraard zeer ernstige vragen op het vlak van privacy.

“De nieuwe wet zal de regering in staat stellen sociale media te controleren, inhoud naar believen te verwijderen en willekeurig individuele gebruikers te targeten”, zei Tom Porteous, adjunct-programmadirecteur bij Human Rights Watch, in een verklaring uren voor de nachtelijke stemming. “Sociale media zijn een reddingslijn voor veel mensen die het gebruiken om toegang te krijgen tot nieuws, dus deze wet luidt een nieuw donker tijdperk in van online censuur”, benadrukte hij nog.

Conglomeraten die dicht bij de regering staan controleren nu al meer dan 90 procent van de conventionele media in Turkije. Waarnemers zien de wet als een verdere uitbreiding van die autoriteit. “Vandaag, terwijl alle conventionele media binnen een bepaalde discipline en orde handelen, zullen we sociale media reguleren die volledig op zichzelf acteren”, zei Cahit Ozkan, plaatsvervangend voorzitter van de AKP, dinsdag aan de Turkse TV.

1 REACTIE