Enkele dagen geleden was het weer de ‘Dag van de Vlaamse Gemeenschap’. Het is een dag waarop Vlaanderen en zijn cultuur gevierd worden. Een dag waarop Vlamingen terugkijken naar de Vlaamse geschiedenis en een dag waarop altijd gulden en ceremonies plaatsvinden. Ook in Eeklo was dat niet anders. Naar jaarlijkse gewoonte vond er een bloemenceremonie plaats aan het monument van Karel Lodewijk Ledeganck. Hij was een Vlaamse dichter geboren in Eeklo op 9 november 1805. Dat gaat naar jaarlijkse gewoonte samen met de uitreiking van de Ledegancksprijs, een prijs voor een verdienstelijke Eeklonaar. Dit jaar verliep dat echter niet zoals gepland.

Wat er gebeurd is in Eeklo

Waarnemend burgemeester Christophe De Waele en burgemeester Luc Vandevelde, de ene een Open VLD’er en de andere van de lokale partij SMS, hadden namelijk het bevel gegeven aan de politie om de Vlaamse vlaggen in beslag te nemen. “Het is belachelijk, maar de reden was blijkbaar omdat de nagels zwart en niet rood waren,” vertelde de voorzitter van N-VA Eeklo Nathalie De Coster aan SCEPTR. Ondervoorzitter Kristof Hebbrecht deed ook zijn verhaal. Hij was ter plaatse aanwezig tijdens dit incident.

“De burgemeester kwam naar ons met een foto van de vlag, die zogezegd niet de juiste kleuren had. Die foto zou dan zijn doorgestuurd naar de korpschef van de politie. 5 tot 10 minuten later arriveerde de politie met de opdracht de vlag weg te halen. Uiteraard deden ze gewoon hun job, de agenten deden niks verkeerd. Maar het feit dat de politie ingezet werd, is spugen in het gezicht van alle Vlaamsgezinden in Eeklo. De burgemeester had ons ook persoonlijk kunnen aanspreken, maar de politie gebruiken is puur machtsmisbruik. Als burgemeester ben je een burgervader voor alle Eeklonaars, dus dit kan gewoon niet. Dat een Vlaams gebeuren, een prijsuitreiking en een ceremonie zo ontsierd worden, is onbegrijpelijk gewoon. Het is duidelijk dat ze de Vlaamse feestdag niet goed begrepen hebben. Het was spugen in ons gezicht en de rug toekeren naar alle Eeklonaren die Vlaamsgezind zijn en met trots zelf hun vlag uithangen,” vertelt Hebbrecht. Hij noemt de actie van de burgemeester en waarnemend burgemeester puur anti-Vlaams activisme. Hij benadrukt nog eens dat er geen aanleiding was voor het verwijderen van de vlag, enkel politieke motieven.

“Anti-Vlaams activisme en machtsmisbruik”

“Het klopt dat de Vlaamse strijdvlag, of de volledig zwarte leeuw, geen officiële vlag is. Maar dat is toch ook normaal? De vlag met rode tong en klauwen is een politieke vlag van de Vlaamse deelstaat van België. De volledig zwarte leeuw is een culturele vlag, een vlag dat symbool staat voor Vlaamse identiteit en cultuur. Het zijn nu net die zaken die gevierd worden op de Vlaamse feestdag, dus gebruiken we ook bijhorende vlag,” voegt hij daar nog aan toe. “Wij steunen volop de Vlaamse gedachte en willen de boodschap met zulke vlag versterken. Dat er zo op gereageerd wordt, is betreurenswaardig. Puur machtsmisbruik,” besluit hij ten slotte nog.

Meer lezen over de Vlaamse vlag? Dan is dit artikel voor jou!

11 Juli: Black Lions Matter