In april waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de wereldeconomie zal krimpen met 3%. Ze noemden het de zwaarste economische crisis sinds de Great Depression, de crisis van de jaren ’30 van vorige eeuw. Daarom doopten ze dit als “The Great Lockdown”. Nu publiceerde de Europese Commissie ook hun voorspellingen en die zijn in lijn met de voorspellingen van de Nationale Bank (NBB). De Belgische economie zal dalen met 8,8%. Dat meldt HLN.

Volgens de NBB zal in 2021 de economie wel weer groeien met 6,4%. Dat waren echter wel voorspellingen die gemaakt zijn tijdens de lente. De beperkende coronamaatregelen, die een rem zijn op de economie, worden namelijk niet zo snel opgeheven als verwacht. De inflatie zou 0,3% bedragen en in 2021 zullen de prijzen opnieuw met 1,4% stijgen indien ales goed gaat.

De economie van de Eurozone zal krimpen met 8,7% en die van de Europese Unie met 8,3%. Dat is een stuk meer dan de eerder verwachte 7,7% voor de eurozone en 7,4% van de EU. Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Commissie, legt uit hoe dit komt: “De economische impact van de lockdown is nog zwaarder dan we in het begin dachten”, klinkt het. Ook Paolo Gentiloni, commissaris voor Economische Zaken, maakt zich zorgen: “Deze prognoses tonen de verwoestende economische effecten van de pandemie aan”. Het ergste zou wel achter de rug moeten zijn, tenzij er een zware tweede golf van Covid-19 komt. Zeker in de tweede helft van dit jaar zou de economie zich kunnen herstellen, alhoewel binnen Europa het herstel niet overal even snel zal zijn.

Dit zijn de verwachtingen voor de zwaarst getroffen landen:

  • Italië: -11.2%
  • Spanje: -10.9%
  • Frankrijk: -10.6%

En dit zijn de verwachtingen voor de minst getroffen landen:

  • Malta: -6%
  • Luxemburg: -6,2%
  • Duitsland: -6,3%
  • Finland: -6,3%
  • Nederland: -6,8%

Vanaf 2021 wordt een algemene groei verwacht in de eurozone. “Dit blijft een verhaal van toenemende verschillen, ongelijkheid en onzekerheid. Daarom is het zo belangrijk om snel een akkoord te bereiken over het herstelplan dat de Commissie heeft voorgesteld”, zegt commissaris Gentiloni. Toch zijn deze prognoses niet zeker. Het is namelijk onbekend hoe snel de coronamaatregelen kunnen afgebouwd worden. Indien ze sneller worden afgebouwd dan verwacht, zal de impact kleiner zijn. Indien het nog langer duurt, door bijvoorbeeld een tweede coronagolf, dan zal de impact nog vele malen groter zijn. Daarnaast is het ook onbekend wanneer de pandemie volledig voorbij zal zijn, of er een vaccine beschikbaar zal zijn en of er nieuwe maatregelen het leven ingeroepen zullen worden.