Gisterennamiddag heeft een moeder van drie, Julie L. uit Hantes-Wihéres, geprobeerd haar kinderen om het leven te brengen. De twee jongsten van 22 maanden en zeven jaar overleefden het niet. Een kind van negen is opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast probeerde ze nadien zelfmoord te plegen.

Voor de vader die gisterenavond thuiskwam en de lichamen van zijn kinderen en vrouw aantrof was het een drama. Zijn vrouw verdronk het jongste kind en stak de twee oudere kinderen neer. De hulpdiensten kwamen te laat voor hun kinderen van 22 maanden en zeven jaar. Het kind van negen wordt momenteel in een kunstmatige coma gehouden, maar is stabiel. De moeder werd gereanimeerd en ligt in het ziekenhuis. Over haar toestand is momenteel weinig gekend.

Abortus, schuldgevoel en ‘lockdown’

Gisterenavond bleef het onduidelijk waarom de moeder haar kinderen wilde doden en daarna zelfmoord plegen. Sinds de geboorte van het jongste kind bleef ze thuis om voor haar kinderen te zorgen. Daarvoor was ze jaren onderwijzeres in verschillende scholen.

Meer duidelijkheid werd gegeven door de Burgemeester David Lavaux (cdH) in La dernière Heure, een Franstalig dagblad. Hierin vertelt hij over de schuldgevoelens van de vrouw na een abortus. “Ze is gedwongen de zwangerschap te onderbreken. Dat heeft haar leven overhoop gehaald. Vervolgens ging de ‘lockdown’ in, voor velen een moeilijke periode. Julie kwam niet meer buiten. Haar kinderen zijn niet meer teruggekeerd naar school”, aldus de burgemeester, die ook gekend was bij de familie.

De mentale problemen waren niet onbekend bij hun vrienden en kennissen. “Het ging niet goed met haar, maar ze hield zoveel van haar kinderen. Ik kan het niet geloven.”, getuigt een van de buren. Woensdagavond volgt een autopsie op de lichamen van de twee kinderen.