De Vlaamse regering maakt drie nieuwe gouverneurs bekend. De opvallendste naam is die van Carina Van Cauter (Open Vld), die alsnog gouverneur wordt van Oost-Vlaanderen. Jos Lantmeeters en Jan Spooren – beiden N-VA – worden gouverneur van respectievelijk Limburg en Vlaams-Brabant. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De meest opvallende keuze is Carina Van Cauter (Open Vld), die alsnog gouverneur van Oost-Vlaanderen wordt. Haar kandidatuur leidde in 2018 tot maanden van gekibbel binnen de Vlaamse regering. Aanvankelijk stuurde haar partij aan op een ‘objectieve procedure’ om een gouverneur te kiezen. Daaruit kwam Wim Leerman, algemeen directeur van de stad Aalst, als winnaar uit de bus. Daarop besloot toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om Leerman naar voor te schuiven als gouverneur. Dat was niet naar de zin van Open Vld, die alsnog voor Van Cauter koos.

Twee gouverneurs voor N-VA

De N-VA haalt twee gouverneursposten binnen. Die van Limburg gaat naar Genkenaar en Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters. Hij volgt Herman Reynders (sp.a) op als gouverneur. Die van Vlaams-Brabant gaat naar Jan Spooren (N-VA), burgemeester van Tervuren en Kamerlid. Spooren volgt Lodewijk De Witte (sp.a) op. 

Daarmee heeft de sp.a voor het eerst in lange tijd geen enkele gouverneurspost meer in handen. CD&V haalt geen nieuwe gouverneur meer binnen, al had de partij er al twee in handen: Cathy Berx in Antwerpen en Carl Decaluwé in West-Vlaanderen. Toch opvallend, want her en der werd gesuggereerd dat de gouverneurspost van Limburg een exit bood aan Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Beke ligt al enige tijd onder vuur wegens de situatie in de woonzorgcentra tijdens de coronacrisis.

1 REACTIE