Bij een escalatie aan de Armeens-Azerbeidzjaanse grens zijn zeker vier Azerbeidzjaanse soldaten omgekomen. Twee Armeniërs en vijf Azeris geraakten gewond.

Azerbeidzjaanse soldaten probeerden op 12 juli rond 12.30 uur de Armeense staatsgrens over te steken in een militair voertuig, in het noordoosten van de provincie Tavush. Na een waarschuwing van de Armeense strijdkrachten hebben de Azerbeidzjaanse soldaten hun voertuig verlaten en zijn ze teruggekeerd. Rond 13.45 uur vond een ander incident plaats toen de Azeris de grenspost van de Armeniërs aanvielen met artillerievuur. Volgens de Armeniërs werden ze tegengehouden en gedwongen zich terug te trekken. Ook maandag vonden er nog artilleriebeschietingen plaats.

(Lees verder onder de tweet.)

Turkije steunt Azerbeidzjan

Volgens informatie uit Bakoe werden vier Azerbeidzjaanse soldaten gedood en vier gewond. Aan de Armeense kant zouden geen doden gevallen zijn. Twee politieagenten zouden wel gewond zijn geraakt. 

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring afgelegd waarin het zijn steun uitspreekt voor Azerbeidzjan. “Turkije zal, met al zijn capaciteit, Azerbeidzjan bijstaan in zijn strijd om zijn territoriale integriteit te beschermen”, klinkt het. Beide landen zijn – mede door toedoen van dezelfde taal – innige bondgenoten. 

Shahnur Minasyan, vertegenwoordiger van de Armeense vereniging NUARD uit België, reageert bij SCEPTR: “Wij veroordelen deze laffe aanval op Armenië, we zijn zeer ongerust over deze situatie en hopen dat Azeris niet meer provocerend gedrag op het Armeense grondgebied gaan tonen en stoppen met hun aanvallen. De onevenwichtige tussenkomst van Turkije helpt niet om het conflict op te lossen.”