Het Duitse leger zou vatbaar zijn voor rechts-extremisme omdat het een beroepsleger is. De Duitse militaire commissaris, Eva Högl (SPD), pleit er daarom voor om de dienstplicht weer in te voeren. Haar uitspraak is in navolging van een ontdekking in een Duitse elite-eenheid (KSK). Daar zou sprake zijn van ‘overdreven patriottisme zonder verbondenheid aan de grondwet of staat’. 

Duitsland kampt al jaren met ongewenste elementen in het leger. Van de elite-eenheid KSK was het dan ook al langer bekend dat sommige soldaten patriottisch georiënteerd waren. Op het ogenblik onderzoekt de Duitse militaire contraspionagedienst (MAD) twintig soldaten voor ‘rechts-extremisme’ en dertig voor een ‘gebrek aan grondwettelijke loyaliteit’. In totaal zouden er zo’n 600 gevallen van rechts-extremisme of ‘rijksburgerschap‘ zijn in de KSK – oftewel: grofweg de helft van de elite-eenheid. Om het probleem op te lossen komt defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) met tientallen maatregelen. Ook wordt een deel van de KSK ontbonden. 

(Lees verder onder de tweet)

Dienstplicht terug?

Militaire commissaris Högl ging op bezoek bij de KSK. Hier constateerde ze dat er enerzijds veel soldaten zich ‘ernstig zorgen maakten’. Maar anderzijds dat sommige soldaten ‘extreem-rechtse’ incidenten bagatelliseerden. Één van de oplossingen die Högl aandraagt is dat de KSK ‘diverser’ moet worden. Maar deze diversiteit moet niet beperkt blijven tot de elite-eenheid. Commissaris Högl wil namelijk net zo goed dat de dienstplicht terugkomt. “Als een groot deel van de samenleving een tijd in dienst gaat, dan is het moeilijk voor rechts-extremisme om zich onder de troepen te verspreiden,” zo stelt ze.

Hoewel er volgens Högl geen teken is van een ‘ondergronds leger’, is er wel degelijk sprake van extremisme in het gehele leger. Dit extremisme zou variëren van ‘extreme opmerkingen’ tot ‘extreme activiteiten’. Om hier het hoofd aan te bieden vraagt de commissaris om een pro-actieve houding van de soldaten. “In de eerste plaats, moeten soldaten actie ondernemen wanneer een kameraad racistisch of anti-semitisch is… In de tweede plaats moeten soldaten hun meerderen informeren als er sprake is van rechts-extremisme.”

(Lees verder onder de tweet)

Kritiek AfD

Op het plan om een deel van de KSK te ontmantelen komt felle kritiek van AfD-politicus en voormalig officier Georg Pazderski. Volgens hem is er sprake van een algemene verdenking van alle soldaten die totaal ongegrond is. De minister van Defensie zou volgens hem de Duitse veiligheid op spel zetten. Duitsland zou internationaal gezien al in een slecht daglicht staan als het gaat om loyaliteit. Nu zou dat volgens hem door ‘tactische spelletjes’ alleen nog maar verslechteren. Hij stelt: “Een treurige dag voor ‘s lands veiligheid en al onze soldaten. Ik schaam me voor de politiek zonder ruggengraat van de Bondsregering.”