In een radiointerview dat vice-premier en Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) vanmorgen gaf aan de Franstalige openbare omroep RTBF zegt hij geen voorstander te zijn van “een staatshervorming die de zaken nog complexer maakt”. Daarop zeggen wij “neen”, herhaalde de minister ook in Le Soir.

De Croo wil het idee van een nieuwe staatshervorming niet meteen naar de prullenbak verwijzen, maar het doel moet “de efficiëntie” van de instellingen blijven. En het liberale kopstuk verduidelijkt dat die verbetering van de efficiëntie voor hem niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als regionalisering: “Ik twijfel, kijkend naar de afgelopen maanden. Wat heeft het voor zin om alles te regionaliseren om vervolgens te zeggen dat de drie regio’s hetzelfde moeten doen, maar dan op een nog ingewikkelder manier. Als het een staatshervorming betreft , om de zaken nog ingewikkelder te maken, zijn wij hier geen voorstander van“, zo besloot De Croo.

“Regionalisering heeft zijn grenzen getoond”

Ook in een interview met de RTBF in mei van dit jaar formuleerde De Croo al dergelijke bedenkingen bij de idee van verdere regionaliseringen. Hij onderstreepte toen “dat België tot nu toe een concurrentielogica heeft ervaren tussen de gewesten, de wens om hun vaardigheden te vergroten en ze te isoleren van andere niveaus.” Regionalisering heeft zijn grenzen getoond”, voegt de minister van Financiën toe.

En in een interview in november 2019 stelde Alexander De Croo nog klaar en duidelijk: “Geen tijd verliezen met staatshervorming, nadruk ligt op economie.” 

Door dit standpunt op dit moment opnieuw te benadrukken, zet De Croo nogmaals duidelijk in de verf dat Open VLD alvast geen vragende partij is. Probleem is dat dat die nieuwe staatshervorming juist wél op het verlanglijstje van ‘preformateur’ Bart De Wever en van zijn partij de N-VA staat.  

Staatshervorming geen prioriteit

De Croo toonde zich wel optimistisch tegenover de koninklijke missie van Paul Magnette en Bart De Wever: “De partijvoorzitters hebben zich steeds constructief getoond. Er werd geprobeerd te bekijken hoe een regering met een meerderheid kan gevormd worden. Als twee voorzitters van partijen zeggen dat iets mogelijk is, dan is dat een goede zaak”, aldus nog de liberale vice-premier.

Maar voor Open Vld zijn nieuwe stappen in een staatshervorming, en dan vooral richting verdere regionalisering van bepaalde bevoegdheden geen prioriteit. Na meer dan een jaar zonder regering en geconfronteerd met de uitdagingen van de overheidscrisis “moeten we nu naar de prioriteiten kijken”, meent de minister van Financiën. Hij zei daarover nog: “We moeten de gezondheids- en economische crisis beheersen, onze burgers beschermen, onze bedrijven in goede gezondheid helpen en kijken hoe we in een wereld die zo snel verandert, efficiënt en snel beslissingen kunnen nemen”.