Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft burgemeester van Deinze Jan Vermeulen (CD&V) op de vingers getikt omdat die aankondigde mondmaskers in supermarkten te verbieden. Volgens De Crem mag een burgemeester die beslissing niet nemen, zo stelt hij in VRT NWS

Er is al langer discussie over het eventueel verplichten van mondmaskers in supermarkten. Verschillende experts pleitten ervoor om dit te verplichten, maar de regering besliste uiteindelijk om dat (voorlopig) niet te doen. Het wordt alleen aangeraden.

Mondmasker verplicht in supermarkten Deinze?

Voor burgemeester van Deinze Jan Vermeulen (CD&V) volstaat dat echter niet, en hij kondigde dan ook aan om het dragen van mondmaskers in supermarkten er te verplichten. 

“We hebben een groot risico omdat we veel zorginstellingen hebben”, zo motiveerde burgemeester Jan Vermeulen zijn beslissing. “Dat heeft ons geleerd dat mondmaskers dragen ons erg heeft geholpen. Nu komt er een fase waarin meer mag en soepel wordt omgegaan, ook in winkels. We zijn ervan overtuigd dat dit zal helpen om de besmettingsgraad en sterftegraad die in onze stad erg laag zijn, laag te houden.”

Al snel na aankondiging van dit nieuws reageerde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) afwijzend. De Crem stelt dat een burgemeester die bevoegdheid niet heeft. “Het Ministerieel Besluit raadt de mondmaskerdracht voor bezoekers van winkels sterk aan, maar verplicht het niet”, aldus De Crem aan VRT NWS. Deze regels mogen “noch strenger, noch minder streng” geïnterpreteerd worden, klinkt het. 

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, die bevoegd is voor toezicht op lokale besturen, zal op vraag van De Crem contact opnemen met de burgemeester van Deinze om hem erop te wijzen dat hij mondmaskers niet mag verplichten.