De Moslimexecutieve adviseert om in de Antwerpse moskeeën het vrijdaggebed van 31 juli te annuleren. Dat meldt de koepel voor de Belgische moslims woensdagavond. Een dag eerder besliste het orgaan al om het Offerfeestgebed, dat ook gepland is voor vrijdag, in Antwerpen te annuleren. Dat meldt Gazet Van Antwerpen.

Nog op dinsdag werd er bij de Antwerpse moskeeën op aangedrongen om de deuren gesloten te houden voor het ochtendgebed, en de avondgebeden samen te voegen. Toen al adviseerde de Moslimexecutieve om het Offerfeestgebed komende vrijdag niet te organiseren in de provincie Antwerpen. Woensdagavond kwam daarbovenop nog het advies om ook het vrijdaggebed van vrijdag 31 juli niet te organiseren.

De Moslimexecutieve zegt die beslissing te nemen vanwege “de verontrustende heropleving van de pandemie in dit deel van het land”. Vanaf woensdagavond 23.30 uur is in de hele provincie Antwerpen voor het eerst een avondklok van kracht.

Ook offerfeestgebed al geannuleerd

De Moslimexecutieve besliste dinsdag al om in de Antwerpse moskeeën het Offerfeestgebed te annuleren. Dat gebeurde kort nadat de Antwerpse crisiscel maandagavond extra maatregelen nam om het coronavirus in te dijken. Moskeeverantwoordelijken in de provincie mogen hun gebedsplaatsen niet openen voor het publiek voor het ochtendgebed.

Verbod op samenscholingen in en buiten moskee

De Antwerpse moslims kunnen het Offerfeestgebed thuis doen, en alleen in aanwezigheid van de leden van het gezin die onder hetzelfde dak wonen. “Wij zijn er ons van bewust dat deze voorschriften niet bijdragen tot een aangename uitvoering van de eredienst, maar ze zijn noodzakelijk om de impact van de pandemie zo veel mogelijk te beperken”, klinkt het in de communicatie van de Moslimexecutieve.

In Brussel daarentegen was er enkele dagen terug nog hevige discussie ontstaan tussen de Moslimexecutieve en de Federatie voor Brusselse moskeeën. De Federatie van Brusselse moskeeën raadde lokale gebedshuizen aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en een maand lang geen vrijdaggebed te organiseren. Ook niet voor het Offerfeest. Daar bleek de Moslimexecutive het echter niet mee eens. “In Antwerpen raden we het aan omdat daar een pandemie is. Elders niet, tenzij ook de kerken en de synagogen hun erediensten tijdelijk stopzetten.”, klonk het dinsdag in Bruzz.

(Lees verder onder de tweet.)

“Antwerpse situatie helemaal niet veraf in Brussel”

Of de Moslimexecutieve haar standpunt herziet nu ook in Brussel de cijfers van het aantal besmettingen stijgen is momenteel niet bekend. Kenneth Coenye, hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan in Brussel, trok daarover woensdagavond in Terzake alvast aan de alarmbel. Het ziekenhuis stelt vast dat de laatste tien dagen bijna zeven procent positief test. “Dat is verontrustend. Ik denk dat een Antwerpse situatie in Brussel helemaal niet veraf is”, zegt Coenye.