Uit exitpolls blijkt dat de zittende Poolse president Andrzej Duda (PiS) voorop ligt in de presidentsverkiezingen. De conservatief Duda neemt het op tegen de liberale burgemeester van Warschau, Rafal Trzaskowski (PO).

Uit een late peiling van Ipsos blijkt dat de conservatieve president Andrzej Duda (PiS) voorop ligt met 51 procent. Die bijgewerkte peiling combineerde gegevens van de exitpoll met de officiële uitslag van 90 procent van de stembureaus die deelnamen aan de exitpoll. In die eerdere exitpoll had Duda 50,4 procent.

Nek-aan-nekrace tussen Duda en Trzaskowski

Duda nam het op tegen de liberale burgemeester van Warschau, Rafal Trzaskowski (PO). Hij gaf zich gisterenavond nog niet gewonnen en wilde de definitieve resultaten afwachten. “Het enige wat we moeten doen is de stemmen tellen. De nacht zal gespannen zijn, maar ik ben er zeker van dat wanneer de stemmen geteld worden, we zullen winnen”, zei Trzaskowski na het uitkomen van de exitpoll.

De jongste opiniepeilingen lieten een nek-aan-nekrace tussen Duda en en Trzaskowski uitschijnen. Duda wierp zichzelf op als verdediger van katholieke Poolse waarden en de genereuze uitkeringen die door Recht en Rechtvaardigheid (PiS) werden uitgerold. Trzaskowski beloofde dan weer de betrekkingen tussen Polen en Brussel te herstellen. Hij zou naar eigen zeggen zijn presidentiële veto gebruiken om PiS-wetgeving tegen te houden die de rechtstaat zou ondermijnen.