Een reeks diplomatieke incidenten van de afgelopen week wijst uit dat de druk van communistisch China op Taiwan wordt opgevoerd. Zo verhoogt Beijing volgens de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu (DPP) zijn militaire paraatheid om Taiwan over te nemen. Vorige week werden Taiwanese diplomaten in Hongkong onder druk gezet om een document te ondertekenen dat de aanspraak van China op het eiland bevestigt. 

Volgens Taipei voerde communistisch China de militaire activiteiten in de buurt van Taiwan op in de afgelopen maanden. “Op de lange termijn lijkt China zijn militaire paraatheid geleidelijk op te voeren, vooral in de lucht of in de wateren bij Taiwan. Wat China nu doet, is het opvoeren van de paraatheid om de Taiwanese kwestie op te lossen. De dreiging neemt toe”, zegt de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu (DPP).

(Lees verder onder de tweet.)

Chinese aanspraak op Taiwan

Dinsdag zouden de visa twee Hongkongse ambtenaren in Taiwan afgewezen zijn. Het gaat om twee medewerkers van het Economisch, Handels- en Cultureel Bureau van Hongkong (HKETCO). Taipei weigerde de feiten te bevestigden, maar zei dat het dienovereenkomstig moest reageren om “de waardigheid van de natie te verdedigen”.

De afwijzing lijkt een reactie te zijn op een incident dat vorige week plaatsvond. De waarnemende leidinggevende van het Taiwanese consulaat in Hongkong moest terugkeren naar het eiland, nadat hij weigerde een document te ondertekenen dat de aanspraak van communistisch China op Taiwan bevestigt als voorwaarde voor zijn visumvernieuwing.

Communistisch China beschouwt Taiwan, dat na de Chinese Burgeroorlog als laatste toevluchtsoord voor de nationalistische Guomindang (KMT) van Chiang Kai-shek gold, als een afvallige provincie. Beijing heeft nooit uitgesloten dat het desnoods geweld zal gebruiken om het democratische eiland in te lijven.