Enkele dagen geleden sanctioneerden de Verenigde Staten verschillende staatsbeambten van China. Drie leden van de Chinese Communistische Partij zouden namelijk naar verluidt de mensenrechten geschonden hebben en etnische minderheden hebben mishandeld in het westen van het land. Daarom mogen ze de VS niet meer binnen. Nu slaat China terug. Ze hebben precies dezelfde soort sancties genomen. Ted Cruz, Marco Rubio en Chris Smith zijn bijvoorbeeld door die sancties geraakt.

Amerikaanse sancties voor China wegens vervolging etnische minderheden

De Verenigde Staten zal niet staan toekijken terwijl de Chinese communisten de mensenrechten zo schendt. Verschillende etnische minderheden worden vervolgd, zoals de Oeigoermoslims, Kazachen en andere etnische minderheden in Xinjiang. Daarnaast legt de Chinese overheid hen dwangarbeid op en probeert de overheid geboortes te beperken. Dat is allemaal met als doel hun cultuur en geloof (islam) uit te roeien,” zei Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo toen Amerika de sancties trof. De Chinese overheid zou namelijk meer dan 1 miljoen etnische minderheden hebben opgesloten in de voorbije jaren. Ze worden dan in kampen gestoken waar ze gedwongen worden de ideologie van de Communistische Partij te leren. Daarnaast moeten ze afstand nemen van hun geloof en moedertaal. Naar eigen zeggen doet de Chinese overheid dit omdat de Oeigoeren separatistische gedachten hebben, wat een gevaar zou zijn voor de staatsveiligheid.

De draak bijt terug

China was absoluut niet blij met deze sancties. Een Chinese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei zelfs dat de sancties “de Chinees-Amerikaanse relaties ernstig beschadigd hebben.” Daarom neemt Peking nu wraak. China vindt niet dat Amerika zich moet bemoeien met binnenlandse zaken. Wat die sancties precies inhouden, is onbekend. Peking vertelde enkel dat ze ‘gelijkaardig’ zijn aan de Amerikaanse sancties. Waarschijnlijk zullen dus enkele diplomaten en politici niet meer op Chinees grondgebied mogen komen. Of verdere sancties zouden volgen, zoals economische sancties, is onduidelijk. China heeft de macht om toch zware economische schade toe te richten. In 2019 bedroeg de totale handelswaarde tussen Amerika en China 599 miljard Amerikaanse dollar. 106.6 miljard ging naar export en 452.2 miljard naar import.