Een Duitse rechtbank legde donderdag gevangenisstraffen op aan tien vluchtelingen. Zij namen in 2018 deel aan een groepsverkrachting bij een nachtclub. Het slachtoffer was een 18-jarig meisje. Dat meldt de Nederlandse krant De Telegraaf.

De Syrische hoofdverdachte werd veroordeeld tot een celstraf van 5,5 jaar. Zeven andere mededaders kregen straffen van drie tot vier jaar. Twee anderen kregen voorwaardelijke straffen en één man werd vrijgesproken.

Het meisje was op het moment van de feiten 18. Ze werd door de daders naar buiten gelokt nadat ze iets in haar drankje hadden gedaan. Vervolgens sleurden ze haar mee achter een aantal nabijgelegen struiken. Daar werd het meisje twee uur lang meedogenloos verkracht door de bende.

Seksuele misdrijven door immigranten in Duitsland

Acht van de 11 verdachten zijn vluchtelingen uit Syrië. De anderen komen uit Irak, Afghanistan en Duitsland. De zaak fungeerde als katalysator voor massaal protest bij een deel van de bevolking. Ze zorgde voor een hevig debat over de gevolgen van het vluchtelingenbeleid van de regering-Merkel.

Sympathisanten van het rechtsnationalistische Alternative für Deutschland (AfD) kwamen massaal op straat, wat leidde tot grote tegendemonstraties. Freiburg werd in 2016 al eerder geschokt door de verkrachting en moord op een jonge Duitse vrouw door een asielzoeker die beweerde uit Afghanistan te komen.

Massale aanrandingen van honderden vrouwen door voornamelijk allochtone mannen tijdens oudejaarsavondvieringen in Keulen in 2015, leidden tot felle oppositie tegen de beslissing van bondskanselier Angela Merkel (CDU) dat jaar om de grenzen van het land te openen voor immigranten.