Het OK-handgebaar is verwijderd uit de videospellen Call of Duty: Modern Warfare en Call of Duty: Warzone. De ontwikkelaars van het spel geven geen reden voor de verwijdering. Het gebaar wordt de laatste jaren verkeerdelijk geassocieerd met racistische rechtsextremisten.

Spelers van Call of Duty konden het einde van een succesvolle multiplayer-wedstrijd vieren door het gebruik van het OK-handgebaar. Het gebaar werd recent in alle stilte afgevoerd en vervangen door een nieuw gebaar genaamd ‘crush’. Ontwikkelaar Infinity Ward en uitgever Activision gaven geen reden voor de verwijdering van het symbool.

(Lees verder onder de tweet.)

OK: haatsymbool of hoax?

Recent kondigden de ontwikkelaars aan dat ze hard zouden optreden tegen racisme in het spel. Her en der wordt geopperd dat de verwijdering van het symbool daar iets mee te maken heeft. Zo zou het gebaar geassocieerd worden met ‘blanke supremacisten’.

Op verschillende media valt te lezen dat “het ogenschijnlijk onschuldige handsignaal een goed gedocumenteerde gebruiksgeschiedenis door racistische rechtsextremisten heeft”. Om dat te staven wordt veelvuldig verwezen naar de Amerikaanse ‘Anti-Defamation League’ (ADL), die het “een oprechte uitdrukking van blanke suprematie” noemt.

In feite maakten de ADL en tal van journalisten zich onsterfelijk belachelijk door het OK-symbool met rechtsextremisme te associëren. Dit is het resultaat van een van de meer geslaagde ‘trolling’-acties van 4chan. Zo werd het handgebaar sinds 2017 verspreid over het internet, met de bewering dat het een racistisch symbool was. Met succes, zo blijkt.