Verschillende buitenlandse Europarlementsleden ondervinden de Brusselse onveiligheid en straffeloosheid aan den lijve. In een reeks mails, verzonden naar andere Europarlementsleden en hun assistenten, klagen ze over de agressie, diefstallen en straffeloosheid in de stad en in en rond het Europees Parlementsgebouw.

Zo schrijft Klaus Buchner van de conservatief-groene ÖDP op woensdag 8 juli: “Niet alleen het Parlement is een gevaarlijke plaats. Diefstal, beroving en fysieke aanvallen van buitenaf zijn aan de orde van de dag. In slechts een maand tijd werd er een koffer van me gestolen en werd ik twee keer aangevallen. De politie is helemaal niet geïnteresseerd. Ik moest drie keer naar een politiebureau totdat ze een diefstal wilden registreren. Een keer kon ik bij een fysieke aanval de overhand krijgen door grote wreedheid toe te passen, maar over het algemeen is dit erg gevaarlijk.”

“Je kunt geen hulp verwachten van de politie of van onze beveiliging”, besluit het groene Europarlementslid uit Beieren. “We moeten accepteren dat Brussel een zeer gevaarlijke plaats is, met name de grote treinstations en het gebied rond het Parlement.”

“Ik vraag je beleefd mij niet te beroven”

Het Duitse Europarlementslid Nico Semsrott van het satirische Die PARTEI waarschuwde reeds op 30 juni voor diefstallen in het Parlementsgebouw. “Voor het geval dat u nog niet beroofd bent (dat zal wel snel gebeuren), hier is de waarschuwing die u minstens zes weken geleden had moeten ontvangen, toen de eerste gevallen werden gemeld: Laat niets waardevols achter in uw kantoren! Er is een reeks diefstallen gaande”, schrijft Semsrott. “Het spijt me dat u dit van een komiek in het Parlement moest horen en niet van de veiligheidsdienst.”

“Dit leidt natuurlijk niet tot actie, want DG Safe [het Directoraat-Generaal voor Veiligheid in het Europees Parlement] wordt geleid door een incompetente partijvriend van [Europarlementsvoorzitter David] Sassoli – en niet door een veiligheidsdeskundige”, klinkt het. “Aangezien Sassoli, Welle en DG Safe ons dus niet kunnen helpen, is onze enige hoop om ons te verdedigen door te doen waar we goed in zijn: hopeloos berichten op papier drukken!”

De komiek ziet er de humor wel van in en verwijst naar een reeks veiligheidsborden die hij maakte, met daarop boodschappen als “Ik vraag je beleefd mij niet beroven”, “Neem enkel zoveel als je werkelijk nodig hebt”, “God kijkt”, “Gebruik alsjeblieft handschoenen” en “Neem alles behalve dit, was een cadeau van mijn moeder”.