Gebruikt de Britse politie binnenkort niet langer de termen ‘islamistisch terrorisme’ en ‘jihadi’s’ om islamitische terreuraanslagen te omschrijven? De piste wordt alvast onderzocht, maar de Britse politie benadrukt dat het verre van zeker is dat de hervorming wordt doorgevoerd. Dat schrijft The Times.

In plaats van ‘islamistisch terrorisme’ en ‘jihadi’s’ werden termen als ‘naar bewering op geloof gebaseerd terrorisme’, ‘terroristen die godsdienstige motieven misbruiken’ en ‘aanhangers van de ideologie van Osama bin Laden’ voorgesteld.

(Lees verder onder de tweet.)

“Termen als ‘islamisme’ en ‘jihadi’ dragen bij tot islamofobie”

De voorgestelde hervorming werd aangevraagd door de moslimpolitieorganisatie ‘National Association of Muslim Police’. Volgens hen leidt het gebruik van termen als ‘islamist’ en ‘jihadi’ tot negatieve beeldvorming, stereotypen, discriminatie en islamofobie. “Deze zijn niet bevorderlijk voor de betrekkingen met de gemeenschap en het vertrouwen van het publiek”, klinkt het.

De kwestie werd vorige maand besproken op een online evenement over het Britse antiterreurbeleid. De politie benadrukt aan The Times dat het verre van zeker is dat de ‘National Association of Muslim Police’ zijn slag thuis haalt.