Het Verenigd Koninkrijk had een tijdje terug een onderzoekscommissie gestart om te onderzoeken of Rusland zich gemoeid had met het Brexitreferendum van 2016. Die heksenjacht naar Russische inmengingen bleek niks op te leveren. De Britse overheid concludeert nu namelijk dat er geen bewijs is dat Rusland geïnterfereerd zou hebben. Dat zegt de Britse minister van Transport Grant Shapps.

Geen inmengingen bij Brexitreferendum, wel bij Schotse onafhankelijkheid

De commissie noemde zichzelf de intelligence and security committee, of de ‘inlichtingen- en veiligheidscommissie’. Volgens die onderzoekscommissie is er bewijs dat Rusland zich gemengd zou hebben tijdens het referendum voor Schotse onafhankelijkheid. Maar tijdens het Brexitreferendum zou Rusland niks gedaan hebben. “Er moet bewijs zijn vooraleer je een probleem kan hebben, maar dat is er niet,” vertelde Shapps in Sky. Hij beantwoordde de vraag of nog meer onderzoek aan de orde is. Het lijkt er dus op dat het Verenigd Koninkrijk dit onderzoek zal afronden.

Het is niet verwonderlijk dat zoveel onderzoek wordt gedaan naar buitenlandse inmengingen. Europa heeft veel concurrentie buiten Europese grenzen, die zich wel eens zouden kunnen moeien met Europese politiek om meer invloed te verkrijgen. Zo wordt China steeds een grotere speler op het Europese toneel. Zo proberen de Chinese communisten al een decennium hun invloed in Duitsland te vergroten. Het hoeft dus niet te verbazen dat zulke onderzoekscommissies ook naar andere landen kijken zoals Rusland.

(Lees verder onder dit voorgestelde artikel)

Wordt China de gedwongen partner van Duitsland na het coronavirus?

Witwaspraktijken en anti-Russische hysterie 

Rusland zelf noemt dergelijke onderzoekscommissies en beschuldigingen niets meer dan “anti-Russische hysterie in het Westen.” Het rapport van de onderzoekscommissie schildert de Russische regering wel af als vijandig. Zo zou Poetin achter verschillende spionagepraktijken zitten of zou het Kremlin verschillende internetcampagnes gefinancierd hebben om buitenlandse politiek te beïnvloeden. Daarnaast zou Moskou ook helpen om geld wit te wassen. “Het Verenigd Koninkrijk heeft Russisch geld aangenomen, zonder veel vragen, als die er al waren tenminste, over de herkomst van deze aanzienlijke rijkdom. Daarnaast is het Verenigd Koninkrijk zeer populair bij Russische oligarchen en hun geld,” zegt het rapport. London zou dus een belangrijke ‘wasmachine’ zijn om illegaal geld wit te wassen en bruikbaar te maken. Maar Shapps gaat daar niet mee akkoord: “Dit is geen plek voor witwaspraktijken,” zegt hij.