Franse media meldden zondagochtend dat het gerecht van Nantes een Rwandese man in hechtenis heeft genomen. Hij wordt momenteel ondervraagd in het kader van de ‘vrijwillige brandstichting’. De 39-jarige Rwandese vluchteling werkt als vrijwilliger voor het bisdom. De gerechtelijke politie ondervraagt hem nu  over de drie brandhaarden die werden ontdekt in de kathedraal te Nantes waar zaterdag werd brand gesticht.

Uit de website van het bisdom Nantes blijkt dat het verdriet om wat gebeurde groot is. De schade is enorm : “Vanmorgen rond 7.30 uur kwamen de brandweerlieden tussenbeide in de kathedraal van Nantes bij een brand die het grote orgel en het 15e-eeuwse glazen dak aantastte, twee elementen die bewaard zijn gebleven tijdens de grote brand van 1972. Beide zijn vernietigd. Ook de koorbanken en het koororgel zijn gedeeltelijk vernietigd. Na de brand van onze kathedraal in 1972 en die van de Saint Donatien-basiliek in 2015, stort dit drama de christenen van Loire Atlantique opnieuw in groot verdriet.”

(Lees verder onder de tweet)

Geen voorbarige conclusies

Volgens de Franse zender LCI wordt sinds gistermiddag een man aangehouden. Hij wordt nu gevraagd inconsistenties in zijn tijdsgebruik uit te klaren”, aldus de Franse openbare aanklager. De man werkt als vrijwilliger bij het bisdom van Nantes en was de dag voor de brand verantwoordelijk voor het sluiten van de kathedraal. Of de man ook in verdenking zal worden gesteld blijft op onduidelijk: “In zijn huidige vorm blijft het voorbarig en overhaast om te beweren dat deze persoon bij de brand betrokken is”, zei de officier van justitie bij LCI.

Ook Frans president Emmanuel Macron reageerde met een emotionele boodschap op Twitter: Na de Notre-Dame, staat de kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul, in het hart van Nantes, in brand. Steun voor onze brandweerlieden die alle risico’s nemen om deze gotische parel in de stad van de hertogen te redden.

(Lees verder onder de tweet.)

 

Orgel uit 15de eeuw volledig vernield

De schade is in elk geval immens. Het grote orgel van de kathedraal van Nantes, dat dateert uit 1413, ging volledig op in de vlammen. Een “tragedie” zo omschrijft voorzitter Martin Morillon, van de vereniging die de kathedraal beheert, voor de microfoon van de Franse zender LCI. Pater François Renaud, administrateur van het bisdom van de kathedraal van Nantes, kon de kathedraal van Nantes binnengaan na de brand en doet geëmotioneerd zijn verhaal bij LCI: “Het is absoluut beangstigend om een ​​lege tribune te zien… Er is geen groot orgel meer, het is in rook opgegaan.”  Volgens Renaud werden ook talrijke werken tijdens de brand zijn vernietigd: “De luifel met de unieke oude glas-in-loodramen in de kathedraal bestaat niet meer.”

Tot slot volgt nog een boodschap van hoop: “We mogen niet vergeten dat de Kerk een gemeenschap is van christenen. We zijn niet verslagen. Wie kan ons scheiden van de liefde van Christus? nood? ongerustheid? vervolging? honger? armoede? het gevaar […] In dit alles zijn wij de grote overwinnaars, dankzij hem die van ons hield.” (Rom 8, 35.37).