Het parket van Nantes opende vorige week een onderzoek wegens ‘vrijwillige brandstichting’ betreffende een brand die vorige week in de kathedraal van Nantes ontstond. Onderzoekers ontdekten drie verschillende brandhaarden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin (LREM) spreekt dat nu tegen in het Franse parlement, zo meldt Ouest-France: “Op dit moment suggereert niets dat dit een criminele daad is. Er is een onderzoek geopend. Het kan best zijn dat dit per ongeluk is gebeurd.”

Eerder werd al een man van Rwandese afkomst aangehouden en ondervraagd. De man werkte als vrijwilliger in de kathedraal. Hij was het die vrijdagavond de kathedraal had afgesloten. De asielzoeker werd intussen weer vrijgelaten. 

(Lees verder onder de tweet.)

Vrijgelaten zonder verdere vervolging

Op zondagavond werd de de man opnieuw vrijgelaten “zonder verdere vervolging”, zo bevestigde de procureur aan AFP en aan het magazine Presse Océan. De man zou volgens de procureur dan toch niet betrokken zijn bij de feiten. Zijn advocaat Quentin Chabert had ook al eerder laten weten dat “niets zijn cliënt in verband met de brand kon brengen”

Sinds dit weekend wordt dus ook de mogelijke piste van een ‘accidentele’ brand onderzocht. Hierbij veronderstelt men dat de drie branden telkens in de buurt van een elektrische installatie zouden zijn opgetreden. Alle pistes, zowel de criminele als de acccidentele, blijven open. Er is ook verder geen nieuwe aanhouding gebeurd sinds de de vrijlating op zondagavond van de vrijwilliger.

De gerechtelijke politie zal de camerabeelden van bedrijven en de stad analyseren. “De voorwaarden voor het sluiten van het gebouw, het gebruik van de sleutels, de bewegingen […] Alles wordt nauwkeurig bestudeerd”, zegt Pierre Sennes, officier van justitie. Ook blijken er nergens sporen van inbraak te zijn vastgesteld. 

Elektrische brand?

De piste van een ongeluk blijft dus ook nog te worden onderzocht. Er werden drie op afstand gelokaliseerde brandhaarden te zijn waargenomen: één nabij het grote orgel, ter hoogte van de schakelkast en de andere twee, rechts en links van het altaar. De foyer bij het grote orgel blijft ontoegankelijk. “De veiligheidsvoorwaarden zijn niet gegarandeerd”, legt Pierre Sennes uit. “Risico op aardverschuivingen, nog aanwezige warmte-elementen […] Zodra alles opnieuw veilig is, zullen de Parijse experts nieuwe stalen nemen. De stalen die dit weekend zijn uitgevoerd, zijn naar het forensisch wetenschappelijk laboratorium in Parijs gestuurd. Het duurt enkele weken voordat deze elementen ‘spreken’.”