In het Amerikaanse Indianapolis is vorige week een jonge blanke vrouw doodgeschoten op straat na een uit de hand gelopen ruzie over Black Lives Matter. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De daders zijn spoorloos.

Na de tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd is de Black Lives Matter-beweging actiever dan ooit tevoren en is de discussie daaromtrent niet meer weg te denken uit het de actualiteit. Dat lijkt echter meer voor verdeeldheid dan samenhorigheid te zorgen, zo blijkt nu opnieuw.

‘All lives matter’

Op 5 juli was Jessica Doty Whitaker samen met haar verloofde en een bevriend koppel ‘s nachts aan het wandelen en hadden ze een gesprek over Black Lives Matter en de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Een passerende groep van vier mannen en een vrouw hoorde een deel van dat gesprek, en ging de discussie aan.

Het groepje passanten begon ‘Black Lives Matter’ te scanderen, waarop Jessica Whitaker ‘All Lives Matter’ antwoordde. Dat zorgde ervoor dat de situatie escaleerde en dat er zelfs wapens getrokken werden. Uiteindelijk sloten ze toch vrede – of dat dachten ze toch – en wandelden beide groepen gewoon verder.

Iets verderop bleek echter dat de groep passanten Jessica Whitaker aan het opwachten was. “We dachten dat ze weg waren, maar ze stonden ons op te wachten toen we onder de brug wilden wandelen. Toen is ze neergeschoten”, aldus haar verloofde, die alles zag gebeuren. 

De jonge vrouw, zelf verpleegster, werd nog naar het ziekenhuis afgevoerd, maar alle hulp kwam te laat. Ze overleed er aan haar verwondingen en laat een kind van drie jaar achter. Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor.