“Ze zeggen: ‘Black Lives Matter’, maar jullie vermoorden je eigen”, zo stelt de vader van de vermoorde Secoriea Turner. Het achtjarige kind kwam afgelopen weekeinde om het leven toen haar moeder een parking opreed in de Amerikaanse stad Atlanta. Vanuit de groep demonstranten die daar stond, opende iemand het vuur. De Democratische burgemeester van de stad, Keisha Lance Bottoms, roept getuigen op om zich te melden. “Alstublieft, als u weet wie dit gedaan hebben, geef ze aan,” zo stelt ze.

‘The fourth of July’ is normaal gesproken een feestdag in de Verenigde Staten. De Onafhankelijkheidsdag van het land wordt dan ook gekenmerkt door vuurwerk, concerten, familiebezoek en parades. Dit jaar ging het er desondanks heel anders aan toe in de stad Atlanta. In de anarchistische Black Lives Matter-geest van de afgelopen weken was de ‘Fourth of July’ dit jaar niets minder dan dood en verderf. In totaal kregen 24 mensen een kogel door hun lichaam. Daarbij waren er talloze incidenten van geweld tegen politieagenten, geweld tegen onschuldige burgers en het vernietigen van eigendom. 

(Lees verder onder de tweet)

Ouders Secoriea spreken

Het afschuwelijkste incident is de dood van de achtjarige Secoriea Turner. En hiermee lijkt de burgemeester, die pro-Black Lives Matter is, ook haar mening te hebben bijgesteld. Ze stelde: “In werkelijkheid is het zo: het zijn geen politieagenten die mensen op straat in Atlanta neerschieten. Het zijn mensen uit de gemeenschap die op elkaar schieten. En in dit geval is ‘t het slechtst mogelijke geval… Genoeg is genoeg.” Het overige geweld bekritiseerde de burgemeester overigens ook. Hierover zei ze: “We hebben meer dan 75 schietincidenten gehad de afgelopen weken. Dat kun je het politiekorps van Atlanta niet kwalijk nemen.”

De twee ouders van het achtjarige meisje kregen ook het woord tijdens de persvoorlichting van de burgemeester. Hevig geëmotioneerd stelde de moeder: “We begrijpen de frustratie van rassenopstand. We begrijpen het. We hebben daar niks mee te maken. We bedoelden geen kwaad. Mijn kind bedoelde geen kwaad.” Vervolgens krijgt de vader de microfoon in de hand en stelt: “Ze zeggen: ‘Black Lives Matter’, maar jullie vermoorden je eigen deze keer. Jullie hebben een kind vermoord. Ze deed helemaal niemand iets kwaad… Ze wilde alleen naar huis om haar nicht te zien.” Enkele momenten later breekt de moeder. Hierbij is duidelijk te zien hoe de rest van de zaal ook geëmotioneerd raakt. Uiteindelijk helpen enkele mensen in de zaal haar naar buiten.

(Lees verder onder de video)

Geen media-aandacht

In de eerste persvoorlichting sinds de dood van het achtjarige meisje, ging er geen enkele vraag over het vernietigingsspoor dat Black Lives Matter inmiddels achter zich laat in de VS. In plaats daarvan focusten de gevestigde media zich louter op ‘iets racistisch’ dat President Trump zou hebben gezegd. De persvoorlichter, Kayleigh McEnany, stelt daarom het volgende: “Ik ben een beetje ontzet dat ik geen enkele vraag kreeg over het aantal doden dat het afgelopen weekeinde viel in dit land. Ik heb geen enkele vraag gekregen over de New Yorkse schietincidenten die al drie weken achter elkaar verdubbelen… Ik heb geen enkele vraag gekregen over VIJF kinderen die werden vermoord… We moeten ons toespitsen op het veilig maken van onze straten. We moeten ervoor zorgen dat er géén levens verloren gaan. Want álle zwarte levens doen ertoe… ook die van dit achtjarige meisje.”