De stijging van het Belgisch begrotingstekort verloopt drie maal sneller dan het gemiddelde van de eurozone. België moet enkel nog Malta laten voorgaan. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd. Dat de coronacrisis een forse impact heeft op de begroting van alle Europese landen ligt voor de hand. Op basis van de cijfers van Eurostat is de toename in ons land echter vele malen groter dan elders. 

Ook Nederland en Duitsland en Nederland zagen hun begroting negatief evolueren, maar in tegenstelling tot België boekten onze buurlanden in de eerste drie maanden van dit jaar nog een overschot. Die evolutie heeft uiteraard ook tot gevolg dat de totale Belgische overheidsschuld ook spectaculair sterker toenam vergeleken met het gemiddelde van onze Europese partners. 

(Lees verder onder de tweet.)

“Historisch” begrotingstekort van 52,8 miljard 

Het slechte nieuws is dat de begrotingscijfers ook de komende maanden geen beter perspectief bieden. Althans dat is wat het Monitoring comité, eind vorige al voorspeld had. Dat tekort loopt op tot een “historisch” record van 52,8 miljard euro in 2020 of 12,3 procent van het bbp. De sterke toename van het tekort en een krimpende economie zorgen dat de overheidsschuld oplopen dit jaar zal oplopen tot 122,1 procent van het bbp.

De voorspellingen voor de volledige eurozone zien er beter uit. De Europese Centrale Bank ging in juni nog uit van een begrotingstekort voor de eurozone van 8,5 procent van het bbp en een overheidsschuld van 101,3 procent.

Het begrotingstekort is in het eerste kwartaal in België sterker toegenomen dan gemiddeld in de eurozone. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. In de hele eurozone steeg het naar 2,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In het vierde kwartaal van 2019 bedroeg datzelfde tekort nog 0,7 procent. Daarmee ligt het tekort op het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2015. Het Belgische begrotingstekort nam toe tot 6 procent, terwijl het in het vierde kwartaal van 2019 nog 1,5 procent bedroeg.

Ook slechtste leerling qua staatsschuld

Eurostat zegt tenslotte dat de staatsschuld van de eurolanden gemiddeld lag op 86,3 procent van het bbp van de eurozone, in het eerste kwartaal versus 84,1 procent eind vorig jaar.

Ook op het vlak van evolutie van de staatsschuld behoort België dus bij de kneusjes van de klas. De overheidsschuldratio steeg vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 met 5,7 procent. Ook dat is de sterkste stijging in de eurozone. België klokt daarmee af op een overheidsschuldratio van 104,4 procent op het einde van het eerste trimester. Ons land bevindt zich hiermee op de, weinig benijdenswaardige, vierde plaats van landen met de hoogste ratio. We moeten enkel drie Zuid-Europese landen, met name Griekenland (176,7 procent), Italië (137,6 procent) en Portugal (120 procent) laten voorgaan.

Ook het tweede kwartaal voorspelt niet veel goeds. De economie krimpt en de schuld zal verder sterk oplopen, omdat er miljarden moesten worden geleend om de coronacrisis te bestrijden. De strenge Europese begrotingscriteria, zoals een schuld van maximaal 60 procent van het bbp voor of een overheidstekort van maximaal 3 procent, liggen dan ook niet binnen bereik. Maar Europa knijpt wegens de crisis een oogje toe.