Voor het eerst sinds 1919 sluit Australië de grens tussen de staat Victoria en Nieuw-Zuid-Wales. De reden hiervoor is dat het coronavirus opnieuw toeslaat in Australië. De twee staten waartussen de grens sluit zijn de drukste gebieden van het land. De staten hebben dan ook meer dan 95% van het totaal aantal coronagevallen in Australië. 

In vergelijking met andere westerse landen heeft Australië een laag aantal besmettingen. In totaal zijn er zo’n 8600 mensen besmet geraakt waarvan er ‘slechts’ 106 zijn overleden. Hiermee staat Australië wereldwijd op plaats 130 in het aantal besmettingen per 1 miljoen inwoners. Ter vergelijking: België staat op plaats 23. Toch hebben de Australiërs alarm geslagen omdat enkele weken van rust zijn verstoord met een nieuwe piek. Zo waren er in de maand juni enkele dagen dat er in de staat Victoria geen enkel nieuw geval was. Desondanks is de besmettingsgraad op het moment hoger dan tijdens de (vorige) piek van de crisis eind maart.

(Lees verder onder de tweet)

Grens dicht

Om de nieuwe uitbraak het hoofd te bieden, sluit Australië de grens tussen Victoria en Nieuw-Zuid-Wales (NZW). De maatregel is niet uniek – de grens tussen Victoria en Zuid-Australië is namelijk ook al dicht – maar de maatregel is wel ingrijpend. Victoria en NWZ zijn bevolkingswijs het grootst en daarmee ook het kloppende hart van het land. Het sluiten van de grens zal daarom voor een economische klap zorgen die Australië beter had kunnen vermijden. Het land gaat immers voor het eerst in dertig jaar weer een recessie in als gevolg van het coronavirus.

(Lees verder onder de tweet)

Hoewel de handhaving aan de grens streng zal zijn, is het wel mogelijk om een vergunning aan te vragen. Hierdoor zal het bijvoorbeeld voor mensen met een job nog wel mogelijk zijn om over te steken. Ook is het mogelijk voor Victorianen om terug keren naar huis. Voor de andere Australiërs is het wellicht niet lonend om toch een geheime oversteek te maken. De straf voor het negeren van coronamaatregelen loopt op het moment op tot 11.000 dollar boete en zes maanden cel. Daarnaast zet de Australische politie ook drones en andere luchtvoertuigen in om de grens overal in de gaten te houden.