De Soedanese asielzoeker die in april een 18-jarige jongen doodstak in het Nederlandse Oss werd vrijgelaten ondanks verschillende eerdere alarmsignalen. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag gepubliceerd werd

Zondagochtend 19 april was de 18-jarige Rik van de Rakt onderweg naar zijn werk in de Nederlandse stad Oss, toen hij plots werd aangevallen en neergestoken door een willekeurige man. Rik overleefde de aanval niet, een Soedanese asielzoeker werd opgepakt, naar verluidt in ‘verwarde toestand’. 

Blunders

Er werd een onderzoek gestart naar de feiten, die vandaag gepubliceerd werden. Daaruit blijkt dat de bevoegde instanties die instonden voor de begeleiding van de Soedanese asielzoeker flink geblunderd hebben. Zo was duidelijk dat de man ernstige psychische problemen had, maar toch werd hij zonder echte begeleiding losgelaten. 

Al bij aankomst in zijn eerste asielzoekerscentrum bleek dat de man regelmatig voor problemen zorgde en professionele hulp nodig had. Dat was ook de conclusie na verschillende medische onderzoeken en adviezen. Door een gebrek aan communicatie tussen verschillende instanties en het beroepsgeheim dat deze communicatie nog meer bemoeilijkte, werd de asielzoeker uiteindelijk toch in een zelfstandige woning geplaatst. 

Ondanks het feit dat men dus meermaals vaststelde dat de Soedanees vanwege zijn psychische problemen een gevaar was voor de maatschappij en professionele hulp nodig had, werd hij losgelaten door de bevoegde instanties. Alleen vrijwilligers van een vluchtelingenorganisatie gingen nog af en toe bij hem langs, maar zij zagen geen problemen. Ook niet toen hij een verbod kreeg om in de Jumbo te komen na verschillende incidenten.

Eén week na het laatste incident bij Jumbo stak hij de 18-jarige Rik van de Rakt dood op straat.