Gisteren organiseerden diverse Belgische-Armeense verenigingen een manifestatie voor de Azerbeidzjaanse ambassade in Brussel. Ze protesteerden tegen wat zij de Azerbeidzjaanse agressie aan de Armeense grens noemen. Daarbij droegen ze slogans als “stop de agressie tegen Armenië, we willen vrede”.
 
De betoging verliep rustig tot Azerbeidzjaanse betogers die voor de ambassade verzamelden met stenen en eieren begonnen te gooien naar de Armeense manifestanten. SCEPTR was aanwezig op de betoging. Op videobeelden is te zien hoe de Azerbeidzjaanse betogers met stenen naar de politie en naar de en de Armeniërs gooien. Een reactie van aantal Armeense betogers liet niet lang op zich wachten, waarop een paar jongeren van de Armeense gemeenschap terug stenen richting de ambassade gooiden. De Brusselse politie reageerde met traangas en het waterkanon.
 
(Lees verder onder de tweet.)

Rust op betoging keerde snel terug

De Armeense organisatoren reageerden snel en maanden enkele jeugdige betogers aan om te stoppen. Daarop keerde de rust weer terug. De Armeniërs trokken zich terug en begonnen te dansen. Daarbij werden opnieuw luide slogans gescandeerd en werd de manifestatie ontbonden.

SCEPTR vroeg een reactie aan Shahnur Minasyan, vertegenwoordiger van de Belgische Armeense gemeenschap. “Deze betoging is voor ons belangrijk. Wij zijn de laatste overlevenden van een bevolkingsgroep die een geschiedenis heeft die terug gaat tot de kleinzonen van Noah en die als één van de eersten het Christendom hebben omarmd”, zegt Minasyan. “De laatste eeuwen hebben wij de ene genocide na de andere gekend. Wij werden vervolgd door verschillende landen in het Midden-Oosten die ons van de kaart wilden vegen. Vervolgd omwille van onze identiteit en geloof.”

En hij benadrukt: “Ondertussen zijn wij al meerdere jaren trotse Belgen maar uiteraard hechten wij tegelijk nog steeds waarde aan ons thuisland en identiteit. De aanvallen die Azerbeidzjan lanceert raken ons hard. En daarom hebben we een vreedzame betoging georganiseerd om te laten zien dat we voorstander zijn van een vredevolle oplossing van dit conflict.” Minasyan betreurt wat hij “Azerbeidzjaanse provocaties” noemt. Volgens hem is dat een duidelijk bewijs dat ze geen vrede maar oorlog willen.
 
(Lees verder onder de foto.)

Armeniërs hopen op Russische steun

Vladimir Voskanian, zelf van Armeense afkomst, was op de betoging aanwezig en rekent op een interventie van de door Rusland geleide Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie (CVVO). “De aanleiding van deze betoging is de militaire aanval op Armenië, nu een week geleden, waardoor er langs beide kanten al doden zijn gevallen”, zegt Voskanian.
 
“Net na de eerste aanval werd door de Turkije zowel militair als financiële steun beloofd aan Azerbeidzjan om oorlog tegen Armenië te voeren. Wat zeer bijzonder is, is dat Armenië tot de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie behoort waar ook Rusland en veel andere landen toe behoren. Ze dienen nu Armenië te steunen en Azerbeidzjan aan te vallen. Maar er is een totale stilte van Rusland. Dus we blijven deze nauw opvolgen”, klinkt het.