Ook in Brussel wordt een steeds groter percentage positieve coronatests vastgesteld. “Dat is verontrustend. Ik denk dat een Antwerpse situatie in Brussel helemaal niet veraf is. We zitten trouwens een beetje met een gelijkaardige populatie in het centrum van Brussel”, zo verklaarde Kenneth Coenye, de hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan in Brussel, woensdagavond in een reportage van Terzake op Canvas.
 

“Wij doen vijfhonderd test per week ongeveer in ons ziekenhuis Kliniek Sint-Jan. De laatste tien dagen zitten we gemiddeld met 6,8 procent positieve resultaten. Dat is veel hoger dan eind juni. Toen hadden we 0,8 procent positieve tests. Dat was toen ongeveer het nationale gemiddelde”, zegt Coenye. Volgens Terzake stijgt ook het aantal positieve tests in andere Brusselse testcentra. 

Veel mensen met migratieachtergrond testen positief

De hoofdarts spreekt over een verontrustende situatie in de hoofdstad. “Ik denk dat een Antwerpse situatie hier in Brussel helemaal niet veraf is. We zitten met een gelijkaardige populatie in het centrum van Brussel als in de zones van Antwerpen waar de problemen zich vandaag voordoen. Het gaat om mensen die vaak met grote aantallen in dezelfde woning wonen en over mensen voor wie een groot deel van hun leven op straat afspeelt. Dat maakt dat in die concentratie van mensen het virus veel gemakkelijker wordt verspreid.”

Voorts merkt Coenye ook op dat heel wat mensen met een migratieachtergrond positief testen: “We hebben veel mensen met de dubbele nationaliteit die bijvoorbeeld naar Marokko wilden reizen die een test ondergaan. Dat zijn dertigers en veertigers. Onze grote angst is dat die mensen hun ouders en hun grootouders gaan besmetten.”

“Een aangekondigde ramp die zat te wachten om te gebeuren”

Ook biostatistiscus Geert Molenberghs zegt in Terzake dat we dit hadden kunnen zien aankomen: “Wat we zagen gebeuren in Europa, was eigenlijk een aangekondigde ramp die zat te wachten om te gebeuren. We hebben ons allemaal te laks gedragen. De curve is bij ons gedaald maar is niet diep genoeg gegaan.” 

Molenberghs meent dat de exit in ons land te snel is gebeurd: “Ik heb al verwezen naar de 85 gevallen in juni. De meeste Europese landen zaten in die modus. Maar één ding is duidelijk, als het virus niet weg is en het blijft een beetje op hetzelfde niveau circuleren. En we als we dan gaan versoepelen, kan er maar één ding gebeuren… En dat ene ding zien we nu gebeuren bij ons, maar eigenlijk ook in alle andere landen.”