Gouverneur Cathy Berx kondigt in een brief aan alle burgemeesters van de provincie Antwerpen bijkomende maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo geldt in de hele provincie voor vier weken  de ‘avondklok’ tussen 23.30 en 06.00 uur. Iedereen ouder dan 12 moet een mondmasker dragen op het “publiek domein”. Ook telewerk wordt verplicht tenzij onmogelijk. In de sterkst getroffen zone, waaronder ook de stad Antwerpen zelf, worden tevens alle publieksevenementen verboden en moeten fitnesscentra dicht. Dat melden Het Laatste Nieuws en VRT NWS.

Berx benadrukt de ernst van de situatie: “De epidemiologische situatie in de regio Antwerpen dwingt ons er helaas toe om bovenop de bijkomende maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft genomen, aanvullend aangepaste maatregelen te nemen.”

De Provinciale Crisiscel vergadert nu dagelijks om de evolutie van de epidemie en de effecten van deze maatregelen strikt op te volgen.

(Lees verder onder deze tweet)

Deze maatregelen dienen niet enkel om de verspreiding van het Corona-COVID-19 virus tegen te gaan. Dit moet ook gebeuren “met een zo beperkt mogelijke impact op de economie van de economische motor en het kloppend hart van ons land”. Volgens de gouverneur werden de maatregelen ingegeven door de informatie over de bronnen van de besmetting: “Over die info beschikken we sinds kort, en die bronneninformatie zullen we ook in de toekomst gebruiken.”

Openbaar leven stopt tussen 23.30 en 06.00 uur

De burgemeesters uit de provincie konden de maatregelen vooraf inkijken. De maatregelen gaan meteen in en gelden voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen.

Avondklok ingevoerd: in de hele provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23u30 en 6.00u. Iedereen moet thuis zijn tussen 23u30 en 6u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen (van en naar het werk, het ziekenhuis…). Cafés en restaurants sluiten verplicht om 23u.

Mondneusmasker verplicht: iedereen boven de 12 jaar moet verplicht een mondneusmasker dragen “op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd”. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis).

Bezoek aan restaurant en cafés strikt gereglementeerd

Fysieke afstand en registratie: in alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn. Tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken blijven deze gegevens 4 weken bewaard. Horeca uitbaters en hun klanten kunnen onder meer gebruik maken van de website www.ikzithier.be, waar mensen digitaal kunnen in- en uitchecken.

Tafelgezelschap beperkt: in restaurants en cafés moet het gezelschap aan een tafel beperkt zijn tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.

Funshoppen verboden: voor openbare markten gelden dezelfde regels als voor winkels. Geen ‘funshoppen’ dus en u moet alleen naar de markt en niet langer dan een half uur. Uw minderjarige kinderen of uw begeleider wanneer u hulpbehoevend bent mogen wel mee. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

Telewerk verplicht: iedereen moet verplicht terug thuis werken. Behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

Contact- en ploegsporten: Individuele contactsporten zijn verboden voor iedereen. Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar.

Publieksevenementen verboden en fitnesscentra dicht

Alle bovenstaande maatregelen gelden voor de volledige provincie Antwerpen die 1.867.366 inwoners omvat. In de meest getroffen zones van de provincie komen er nog strengere maatregelen. Daar komt een volledig verbod op alle publieksevenementen. Ook fitnesscentra moeten daar de deuren sluiten.

Deze zone omvat de stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem.