Binnenkort komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders opnieuw samen. Ze zullen onderhandelen over de nieuwe Europese meerjarenbegroting en een economisch relancefonds. De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat alvast weten dat ze het niet ziet zitten. “De meningsverschillen zijn groot, zeer groot. Ik weet niet of we een resultaat kunnen bereiken,” klinkt het.

Als staatshoofd van één van de grootste industriële en economische machten in Europa, speelt Angela Merkel uiteraard een sleutelrol in die onderhandelingen. Men verwacht dat zij, samen met voorzitter Charles Michel, de onderhandelingen leidt om zo tot een verdrag te komen. Daar staat ze alvast niet zo positief tegenover.

Ze zegt wel al dat ze samen zal werken met de Franse president Emmanuel Macron. Ze zullen samen Charles Michel bijstaan om “echt te helpen,” beweert ze. Daarnaast dringt ze aan om “een grote compromisbereidheid” na te streven. Ze wil “iets bereiken dat goed is voor Europa, wat goed is voor de mensen in Europa tijdens de coronacrisis. Om een passend antwoord de vinden op een moeilijke economische situatie.”