Algerije wacht op excuses van Frankrijk voor de kolonisering van het land. Dat zei Abdelmadjid Tebboune, de Algerijnse president, en meldt Belga. Onze koning Filip sprak eerder deze week zijn “diepste spijt” uit over de kolonisering van Congo. 

Na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd zijn over de hele wereld discussies losgebarsten over racisme en/of slavernij. Westerse landen worden daarbij geconfronteerd met hun koloniaal verleden, en de schreeuw voor excuses wordt luider en luider. 

Algerije

Daarom besloot koning Filip eerder deze week om zijn diepste spijt te betuigen voor de Belgische wandaden in de toenmalige kolonie Congo. Dat gebaar lijkt een inspiratie te vormen voor andere landen, zoals Algerije, dat nu ook om excuses vraagt van haar toenmalige kolonisator, Frankrijk.

Algerijns president Abdelmadjid Tebboune zei afgelopen zaterdag dat hij en de rest van Algerije op excuses wachten van Frankrijk. Hij hoopt dat Frans president Emmanuel Macron daarvoor de geschikte persoon is. “Een eerlijk persoon, die kan bijdragen aan een klimaat van verzoening”, zo beschreef Tebboune hem.