Alexander De Croo (Open VLD) wil niet dat een volgende federale regering zich focust op een staatshervorming. Dat zei hij in Het Journaal. De bescherming van de gezondheid en het economische herstel mogen de enige prioriteit zijn: “Al de rest waar sommigen aan denken, riskeert een molensteen te worden die we jaren met ons zouden meeslepen.”

De enige prioriteit is volgens de vicepremier mensen beschermen op vlak van gezondheid. Maar ook tegen de zware economische gevolgen van de coronacrisis. “Wat de voorbije dagen tonen, is dat er voor het komende jaar en misschien de komende jaren één prioriteit zal zijn; dat zal onze enige prioriteit mogen zijn”, benadrukte hij opnieuw.

(Lees verder onder de tweet)

Liberalen niet enthousiast voor communautaire hervormingen

Eerder had De Croo al in een radio-interview bij de Franstalige openbare omroep RTBF verklaard geen voorstander te zijn van “een staatshervorming die de zaken nog complexer maakt”. Daarop zeggen wij “neen”, herhaalde de minister ook nog in Le Soir. Ook partijvoorzitter Egbert Lachaert legde deze week gelijkaardige verklaringen af.

In een weekend-interview met de krant Het Laatste Nieuws had Lachaert een duidelijke boodschap voor Bart De Wever (N-VA). “Een staatshervorming afkopen met een zak geld en een economisch links beleid? Dat gaan wij niet pikken”, zo benadrukte hij.

De Croo erkent dat het in België “absoluut” efficiënter kan. Zelf ziet hij weinig ruimte voor communautaire hervormingen. “Al de rest, waar sommigen aan denken, riskeert een molensteen te worden die we jaren met ons zouden meeslepen”, klonk het.

De vice-premier voegde er tenslotte nog aan toe dat hij zich niet kan inbeelden “dat een regering in de komende maanden tijd zal hebben om andere zaken te doen”.

3 REACTIES