Een 39-jarige Brit met Kosovaarse roots kreeg 10 jaar cel en een boete van ruim 1,1 miljoen euro. De Brugse correctionele rechtbank veroordeelde hem als spilfiguur in een groot Albanees mensensmokkelnetwerk. In totaal zou de bende minstens 143 vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk hebben gesmokkeld. Ook andere medeplichtigen kregen zware straffen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Vandaag is het wereldwijd “dag tegen mensensmokkel”. 

De praktijk van mensensmokkel is de laatste jaren aan een forse opmars bezig in ons land. Vele migranten willen immers doorreizen naar Groot-Brittannië, en zijn bereid daar grote sommen geld voor te betalen aan smokkelaars die hen daarbij willen helpen door ze bijvoorbeeld op een vrachtwagen of bootje te zetten. 

De mensensmokkelaars opereerden vanuit het Verenigd Koninkrijk en werkte samen met medeplichtigen alles coördineerden op Belgisch grondgebied. De speurders konden plaatsen lokaliseren waar slachtoffers werden verbleven, vooraleer ze via vrachtwagens die in Frankrijk klaarstonden naar het Verenigd Koninkrijk konden reizen. Vandaag voerde de Britse Metropolitan Police alvast een grootscheepse actie in de strijd tegen de mensensmokkel. Daarbij gingen ze over tot de arrestatie van diverse verdachten van mensensmokkel.

(Lees verder onder deze tweet)

 

143 mensen “getransporteerd” naar Verenigd Koninkrijk 

Tussen januari 2018 en augustus 2019 organiseerde de bende minstens zestig smokkels. Tijdens die transporten loodsten ze minstens 143 mensen in het Verenigd Koninkrijk. Het parket beschouwt Adriatik H. die een Brit is van Kosovaarse origine als spilfiguur. De slachtoffers betaalden in Engeland. 

De transporten vanuit de Gentse regio werden geregeld door de Albanees Emerlir P. (40). De rechtbank veroordeeld hem tot vijf jaar cel voor zijn aandeel in de feiten. De man werkte samen met twee taxichauffeurs die de migranten naar de vrachtwagens in Frankrijk moesten brengen. Emre A. (35) en de Serviër Baskim P. (43) kregen elk 50 maanden cel, waarvan twee jaar effectief. De Albanees Emerlir P. kreeg vier jaar gevangenisstraf met uitstel.

De 25-jarige Albanees Klandio L., zorgde dan weer voor de coördinatie in het Brusselse. Hij deed de contacten met een groep Italiaanse vrachtwagenchauffeurs. Klandio L. kreeg van de rechtbank zeven jaar gevangenisstraf. Zijn Albanese rechterhand kwam er vanaf met vijf jaar. De twee Albanezen die de huisvesting moesten regelen kregen 37 maanden en vier jaar cel.

Totaal monsterboetes van 2.936.000 euro 

Een 49-jarige Italiaanse vrachtwagenchauffeur, Giuseppe C. kreeg van de rechter zes jaar gevangenisstraf. Zijn twee Italiaanse collega’s kregen voor hun aandeel in de zaak vier jaar en 37 maanden cel. Een Litouwse chauffeur kreeg een gevangenisstraf van 37 maanden met tuitstel.

De twaalf veroordeelden samen krijgen tot 2.936.000 euro boetes opgelegd. Daarvan is slechts 336.000 euro met uitstel. Drie voertuigen die ze gebruikten bij de feiten werden verbeurdverklaard. Naast de boetes en gevangenisstraffen verliezen alle beklaagden voor vijf of tien jaar hun burgerrechten. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van zes beklaagden die verstek lieten gaan. 

Ook Paus Franciscus plaatste vandaag een oproep op Twitter om aandacht te vragen voor het probleem: Mensenhandel vormt nog steeds een open wonde op het lichaam van onze hedendaagse samenleving. Ik bedank iedereen die zich inspant, in naam van de onschuldige slachtoffers van de banalisering van de menselijke persoon. Er moet nog veel gebeuren!”