Dinsdagochtend publiceerde Harper’s Magazine een open brief die pleit voor een open debat en de bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Dat de zorgen die in de brief geuit worden reëel zijn, wordt op ironische wijze geïllustreerd door het feit dat minstens twee ondertekenaars hun naam alweer laten schrappen. Sommige andere namen op de brief hebben immers zogenaamde ‘problematische’ meningen verkondigd.

De open brief in Harper’s Magazine, getiteld ‘Een Brief over Rechtvaardigheid en Open Debat’, maakte gisteren heel wat los. De tekst waarschuwt voor “de censuur die zich ook in onze cultuur verspreidt” en een “intolerantie voor afwijkende meningen”. Tot de 150 ondertekenaars – veelal van linksliberale signatuur – behoren enkele ronkende namen, waaronder Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling

(Lees verder onder de tweet.)

Al twee terugtrekkingen uit brief die pleit voor open debat

De ironie wil dat sommige ondertekenaars hun spreekwoordelijke kak alweer snel introkken. “Ik ben het niet eens met deze brief. Ik ben in contact met Harper’s over een terugtrekking”, schrijft historica Kerri Greenidge op Twitter.

De transseksuele auteur Jennifer Finner Boylan laat eveneens via Twitter weten spijt te hebben: “Ik wist niet wie die brief nog meer had getekend. Ik dacht dat ik een goedbedoelde, zij het vage, boodschap tegen het aan de schandpaal nagelen op het internet onderschreef. Ik wist wel dat Chomsky, Steinem en Atwood meededen, en ik dacht, goed gezelschap. Ik zal de gevolgen dragen. Het spijt me zo.”

Allicht verwijst Boylan naar J.K. Rowling. De schrijfster kwam de laatste maanden onder vuur te liggen wegens uitlatingen die als ‘transfoob’ geïnterpreteerd werden. Rowling is kritisch voor het feit dat biologische sekse plaats moet ruimen voor het concept ‘gender’.

(Lees verder onder de tweet.)

Collega aan schandpaal genageld

Een andere ondertekenaar, Vox-journalist Matthew Yglesias, wordt nu aan de schandpaal genageld door een collega omdat hij de brief ondertekende. “Als een transvrouw die zeer veel waarde hecht aan haar positie bij Vox en de steun die de publicatie haar heeft gegeven door de emotionele en fysieke onrust van de overgang, was ik diep bedroefd om Matt Yglesias’s handtekening op de Harper’s Weekly brief te zien”, schrijft Emily VanDerWerff.

“Maar de brief, ondertekend door verschillende prominente anti-trans stemmen en boordevol hondenfluitjes naar anti-trans posities, zou idealiter door niemand bij Vox zijn ondertekend, laat staan door een van de meest prominente mensen bij onze publicatie”, klinkt het verder.